Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори – 27 октомври 2024 г.

Педиатър е председател на единствената изборна секция в Кувейт

Д-р Цветан Ценков смята, че изходът от ситуацията е правила в политиката, коалиционна култура сред политиците ни дългосрочни стратегически политики

2
Д-р Цветан Ценков
Снимка: личен архив

Напълно спокойно и нормално, съгласно закона протича изборният ден в единствената открита секция в Кувейт. Българската общност в Арабската държава наброява около 300 – 350 души, предимно високообразовани специалисти в областта на медицината, образованието, точните науки и спорта. Един от тях е и педиатърът д-р Цветан Ценков, който е  председател на секцията, разположена в българското посолство в Кувейт.


27 наши сънародници са упражнили правото си на вот до обяд, казва ни той с уточнението, че почивните дни там са петък и събота. Неделя е първият работен ден от новата седмица и се очаква повече гласуващи да има в по-късния следобед, когато сънародниците ни приключат работа. На изборите през юни месец гласувалите в секцията са били 58 души. Възможно днес те да бъдат повече.

"Надеждата е както винаги, тя остава същата – ред в държавата, правила за работа. Умората наистина се забеляза, има доста колебания, доста хора се забеляза, че идват едва ли не по инерция да гласуват. През последните години знаят, че не се стига до редовни правителства. На практика нищо не се случва, никакви програми, никакви стратегии не могат да се задвижат в никакви области. Така че на практика оставаме само с надеждата този път поне да се сформира редовно правителство и да тръгнат нещата. Иначе няма как – каквито и надежди да имаме, каквито и предложения да имаме, те не могат да се случат без редовен парламент и правителство."


26 години вече д-р Ценков живее и работи в Кувейт. И докато в България статистиката отчита всяка година застрашаващата липса от медици, и по-специално на педиатри, той е категоричен, че кадри има, законодателството и неактуализираните във времето административни уредби ги прогонват от Родината.

Какво е лечението за болната ни политическа система днес?

"Според мен изборното законодателство е добро, защото вече имам опит, участвайки в секционни избирателни комисии. Не е лошо. Политиката – за нея трябва да има правила. Да имат политиците коалиционна култура, да могат да комуникират помежду си и да имат стратегически въпроси, пет – шест на брой, които, подобно на много нормални държави, да не се сменят, независимо от партии и правителства. Като има една стратегия за здравеопазване например, тя да се следва и само детайлите да се оформят,  примерно  "вляво" или "вдясно". Но главната стратегия, главната цел да се спазва и никой да не може да я промени"- съветва д-р Цветан Ценков в интервю за Радио България.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна