Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
"Много е важно образованието на децата. Още от малки те трябва да знаят кои са здравословните храни и да направят своя информиран избор".
Това заяви пред БНР д-р Лалка Рангелова, отдел "Храни и хранене" на НЦОЗА.
За да имат възможност да направят такъв, Министерството на здравеопазването предлага нова наредба за здравословно хранене на учениците. Проектът е публикуван на сайта на ведомството за едномесечно обществено обсъждане.
"Наредба № 37 за здравословно хранене на учениците е от 2009 година. В момента е качен проект за актуализацията й", обясни д-р Рангелова.
Натрупаха се нови научни знания, които наложиха осъвременяването на наредбите за хранене на децата, посочи тя.
"Разширили сме изискванията към групите храни, като детайлно сме описали какви количества са необходими и какви характеристики трябва да притежават те. Увеличили сме консумацията на месо, риба и бобови храни. Намалили сме консумацията на зърнени храни, ориз и картофи".
Д-р Лалка Рангелова вярва, че новите предписания ще доведат до подобряване на храненето в ученическите столове.
"Но наредбата обхваща и храната, която се предлага в бюфетите, както и автоматите за закуски и напитки.
Продължават да бъдат забранени пържените картофи и пържените зърнени изделия, зърнените продукти с добавени мазнини, пържени ядки, пържени тестени изделия, захарни и шоколадови изделия, сладкарски изделия, сухи супи и бульони.
Има задължителен минимален асортимент, който трябва да съществува в бюфетите. Той включва различни сандвичи, тестени закуски, млека, плодове и зеленчуци, натурални плодови и зеленчукови сокове и бутилирани води".
Изискванията на наредбата трябва да бъдат съблюдавани и когато училището разчита на доставка на храна от фирма за кетъринг, отбеляза експертът.
"Необходимо ще е и актуализиране на рецептите за здравословно хранене на учениците".
Все още в някои лавки се продават пакетирани храни, които са забранени още с наредбата от 2009 година, изрази съжаление д-р Рангелова.
Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.
Още информация:
Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага нова наредба за здравословното хранене на учениците. Проектът на наредбата е публикуван на сайта на МЗ за едномесечно обществено обсъждане.
В документа се предлага включване в менюто на учениците на пълнозърнести макарони, юфка, спагети и др., а предлаганите хлебни, тестени и картофени изделия да бъдат с ниско съдържание на мазнини, сол и/или захар. Осигуряването на зеленчуци и плодове при целодневното хранене да се извършва чрез ежедневно включване в менюто на най-малко общо 400 грама зеленчуци и плодове. Предлаганите пресни зеленчуци и плодове да бъдат според сезона, а консервираните - да не съдържат синтетични консерванти, подсладители и оцветители, се посочва в проекта на наредбата. Стерилизираните зеленчуци да бъдат с ниско съдържание на сол и мазнини, а стерилизираните плодове - с ниско съдържание на захар; изсушени плодове и зеленчуци да се предлагат в състава на многокомпонентни храни, предвижда още наредбата. Туршии да могат да бъдат включвани в менюто само през зимния сезон и предлагани само на обяд до един път седмично, а при целодневно хранене - до два пъти седмично.
Когато менюто включва предлагане на мармалад и конфитюр, се използват "мармалад от плодове" и "конфитюр екстра качество", се посочва още в проекта.
Приемът на мляко и млечни продукти при целодневното хранене да се осигурява чрез ежедневно включване в менюто на най-малко 400 грама кисело или прясно мляко и най- малко 35 грама сирене и/или кашкавал. Айрянът да се предлага без добавена сол или захар, се предвижда още в проекта на наредба. Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти, съдържащи изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти.
Предлаганото месо да не е претърпяло друга обработка, освен охлаждане и по изключение -замразяване, като телешкото и свинското месо да са без видими тлъстини, сухожилия и кости, птичето месо да е без кожа, мляното месо да не е тлъсто, се допълва в проекта. Не се допуска предлагане на промишлено произведени месни заготовки -кайма, кебапчета, кюфтета, карначета, наденици.
В менюто се включва риба като основно ястие най-малко един път седмично при обедно хранене. Риба ще може да се предлага и като рибена чорба, и като компонент на сандвичи. Рибата трябва да е прясна, по изключение замразена и не се допуска предлагане на солена, пушена, сушена, маринована или консервирана по друг начин риба и хайвер. Не се допуска предлагане на миди, стриди, калмари, октоподи, раци, скариди и други нерибни хидробионти, се посочва в проекта.
В училищните бюфетите и в автоматите за закуски и напитки да не се предлагат пържени картофени и пържени зърнени изделия; екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина; пържени ядки; пържени тестени изделия; захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад; сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар; сухи супи и бульони, се допълва в проекта на наредбата.
С проекта на наредбата се регламентира, че изискванията трябва да се прилагат и в случаите, когато храна за организирано хранене на учениците се извършва чрез доставка на храни от обекти за производство на храни, извършващи дейност кетъринг.