Хранене и здраве и хранене след пост - темата коментира за "Нощен Хоризонт" специалистът по хранене и диететика доц. д-р Мария Николова.
Доц. д-р Мария Николова работи в областта на хранене и диететиката над 20 години.
Научните ѝ интереси са свързани със съвременните заболявания: затлъстяване и метаболитни заболявания, малнутриция, недохранване, витаминно-минерални дефицити, разстройства на хранителното поведение.
"Най-важното след поста е постепенното захранване, но трябва да се знае, че идеята на поста е в неговият духовен смисъл, не толкова в ограничаването на храната, постът не е диета.
Затова и след приключването на поста, хората, които осъзнават истинската му същност, няма да се нахвърлят наведнъж върху всякаква и много храна", разказа доц. Мария Николова.
"Ако има нарушения в обмяната на холестерола е добре човек да консумира до 6 жълтъка на седмица, не повече. Ако човек има алергия или хранителна непоносимост към яйцата, не трябва да ги консумира.
Иначе може по две яйца на ден, няколко пъти в седмицата, при здрав човек и без алергия към яйцата.
За балансиран прием на различни храни има препоръки за седмична консумация на определени групи храни, а не в рамките на един ден.
Яйцата, правени за Великден, е добре в рамките на няколко дни да бъдат консумирани, поясни още доц. Николова.
По думите ѝ е много важно как се изпълнява точно и какви храни съдържа растително базираното хранене или веганството, защото има изследвания, които сочат, че хранене, което съдържа животински продукти, здравословно конструирана и балансирана, може да бъде много по-полезна от спазването на нездравословен модел на веганско хранене, което съдържа прости захари, рафинирани зърнени храни, така че е много важно как се изпълнява и поста, и растително базираното хранене, изтъкна доц. Николова.
Тя поясни, че нашето тяло е много съвършен механизъм, който за да преживее с намален прием на храна, например, намалява разхода си на енергия, базалния метаболизъм, а когато калориите се появят в хранителния прием започва да се възстановява на първо място загубената мастна тъкан, на второ място и активната си мускулна маса.
"Моделът на хранене не може да се анализира само на базата на приема на храни, като видове или количество.
Важни са режимът на човека на труд и на почивка, на сън и бодърстване, хроничен стрес, липса на движение, уседнала професия или пък обратното...тоест храненето трябва да се съобрази с цялостния начин на живот на човека, обобщи доц. Николова.
Доц. д-р Мария Николова е доцент към Медицински Университет - София от 2024 г. От завършването ѝ на медицина в Медицински университет – София, преподава и до днес в него. Има над 120 научни публикации и участия в международни конференции. Активно работи с пациенти, прилага съвременни диетологични подходи и участва в научни проекти, свързани с метаболитното здраве и персонализираното хранене.
Още по темата слушайте в звуковия файл.