Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Специалистът по хранене и диететика доц. д-р Мария Николова:

Грешки при растително базираното хранене - как балансирано да ядем?

Доц. д-р Мария Николова
Снимка: Пламена Бачийска
Чуй новината! Чуй новината:

Хранене и здраве и хранене след пост - темата коментира за "Нощен Хоризонт" специалистът по хранене и диететика доц. д-р Мария Николова.

Доц. д-р Мария Николова работи в областта на хранене и диететиката над 20 години.

Научните ѝ интереси са свързани със съвременните заболявания: затлъстяване и метаболитни заболявания, малнутриция, недохранване, витаминно-минерални дефицити, разстройства на хранителното поведение

"Най-важното след поста е постепенното захранване, но трябва да се знае, че идеята на поста е в неговият духовен смисъл, не толкова в ограничаването на храната, постът не е диета.

Затова и след приключването на поста, хората, които осъзнават истинската му същност, няма да се нахвърлят наведнъж върху всякаква и много храна", разказа доц. Мария Николова.

"Ако има нарушения в обмяната на холестерола е добре човек да консумира до 6 жълтъка на седмица, не повече. Ако човек има алергия или хранителна непоносимост към яйцата, не трябва да ги консумира. 

Иначе може по две яйца на ден, няколко пъти в седмицата, при здрав човек и без алергия към яйцата.


За балансиран прием на различни храни има препоръки за седмична консумация на определени групи храни, а не в рамките на един ден. 

Яйцата, правени за Великден, е добре в рамките на няколко дни да бъдат консумирани, поясни още доц. Николова.

По думите ѝ е много важно как се изпълнява точно и какви храни съдържа растително базираното хранене или веганството, защото има изследвания, които сочат, че хранене, което съдържа животински продукти, здравословно конструирана и балансирана, може да бъде много по-полезна от спазването на нездравословен модел на веганско хранене, което съдържа прости захари, рафинирани зърнени храни, така че е много важно как се изпълнява и поста, и растително базираното хранене, изтъкна доц. Николова.


Тя поясни, че нашето тяло е много съвършен механизъм, който за да преживее с намален прием на храна, например, намалява разхода си на енергия, базалния метаболизъм, а когато калориите се появят в хранителния прием започва да се възстановява на първо място загубената мастна тъкан, на второ място и активната си мускулна маса.

"Моделът на хранене не може да се анализира само на базата на приема на храни, като видове или количество. 

Важни са режимът на човека на труд и на почивка, на сън и бодърстване, хроничен стрес, липса на движение, уседнала професия или пък обратното...тоест храненето трябва да се съобрази с цялостния начин на живот на човека, обобщи доц. Николова.


Доц. д-р Мария Николова е доцент към Медицински Университет - София от 2024 г. От завършването ѝ на медицина в Медицински университет – София, преподава и до днес в него. Има над 120 научни публикации и участия в международни конференции. Активно работи с пациенти, прилага съвременни диетологични подходи и участва в научни проекти, свързани с метаболитното здраве и персонализираното хранене.


Още по темата слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна