Това обясни пред БНР Живка Гроздева, член на УС на Асоциацията на овощарите в България.
"Ако има такива, това ще бъде във втората половина на сезона – след 15 юни. Те ще бъдат много малко и ще се предлагат на по-високи цени.
По-скъпи ще бъдат и чуждестранните череши, които ще консумираме. Ще трябва да разчитаме основно на внос от Гърция. Допускаме и внос от Турция, евентуално и от Испания.
Проблем с черешите има в почти цяла Европа, особено на Балканския полуостров".
Температури до минус 6 градуса през април са довели до загубата на черешите, обясни тя в предаването "12+3".
"Нямаме никаква реколта от традиционните български плодове – праскови, вишни, ябълки, круши".
Ще разчитаме на компенсация и подпомагане от държавата, отбеляза още Живка Гроздева.
Днес от асоциацията имат планирани срещи в Министерството на земеделието.
"Очакваме подпомагане, което да покрие поне 80% от разходите ни. Ситуацията е безпрецедентна".
Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.