Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отношенията между София и Пекин се развиват стабилно и с перспектива

БНР Новини
По време на държавно посещение в Китайската народна република президентът Росен Плевнелиев се срещна с председателя на Китайската народна република Си Дзинпин.
Снимка: БТА

„Искаме да бъдем врата за китайските инвестиции и производства в ЕС, но същевременно да бъдем активен член на Съюза, с принос за добрите отношения ЕС – Китай”. С тези ключови думи на президента Росен Плевнелиев може да се обобщи негова държавна визита в Пекин. Това посещение на най-високо ниво не беше случайно. Дни преди това икономическият министър Драгомир Стойнев съобщи пред пресата, че България започва да изтегля част от търговските си представители от Европа и да открива търговски представителства в страни от Азия. Според министъра задачата оттук нататък е износът да се съсредоточава към държавите с икономически растеж, а статистиката показва увеличение на българския износ към Азия с пет процента. Анализаторите подкрепят тази теза и с аргумента, че европейският пазар е пренаситен и трудно се намират нови ниши за износ на български стоки.

В Пекин Росен Плевнелиев се срещна с председателя на КНР Си Дзинпин. В съвместно комюнике след разговорите беше отбелязано, че между двете страни се установяват отношения на всестранно приятелско партньорство, задълбочава се взаимното политическо доверие, а сътрудничеството в сферите на икономиката, инвестициите, селското стопанство, културата и образованието се определя като плодотворно. И още: България и Китай ще работят за разширяване на търговския обмен и си поставят целта в следващите пет години да го удвоят.

Какво стои зад тези на пръв поглед суховати формулировки? Сред конкретните проекти са тези за тристранно сътрудничество между България, Румъния и Китай с цел изграждане на мост и хидроцентрала на река Дунав в района на Никопол – Турну Мъгуреле, както и изграждане на българския участък на автомагистрала „Черно море”. Друг проект, в който Китай може да участва е и прокопаването на тунел под връх Шипка, който да свързва Северна и Южна България. Не на последно място е и възможността да се предоставят концесии на китайски компании на български пристанища на Дунав и на Черно море.

В рамките на визитата си Росен Плевнелиев присъства на българо-китайски бизнес форум в Пекин, в който взеха участие над 300 представители на 150 китайски и 30 български фирми в информационните технологии, текстилната промишленост, производството и дистрибуция на храни и вина, транспорт, търговия, туризъм, производство на енергия от възобновяеми източници. В изказването си българският държавен глава посочи, че има растеж и позитивни тенденции в двустранното икономическо сътрудничество – стокообменът се е увеличил с четири пъти в последните десет години, а българският износ към азиатската страна се е удвоил през 2012 г. спрямо 2011 г.

Плевнелиев посочи още, че в България се подготвят проекти за 21 нови индустриални и високотехнологични зони и заяви, че България би могла да предостави на Китай възможността да изгради свои предприятия в тях. По думите му, най-стратегическите са зона Божурище и индустриална зона и карго летище в Стара Загора, тъй като те се намират на три европейски коридора.

И накрая един любопитен щрих: напоследък се наблюдава небивал интерес сред българите към изучаването на китайски език, който вече се преподава в училищата, включително и в първи клас. Само за две години броят на учениците, които изучават сложното писмо и говор, се е увеличил четири пъти. В началото на 2012 те са били 425, а в края на 2013 – 1649.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15