Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди прелетни птици зимуват в езерата и влажните зони на Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

Eдни от най-атрактивните "туристи" вече пристигнаха в Кипър. Хилядни прелетни птици, най-впечатляващите сред които са представителите на розовото фламинго, зимуват в езерата и влажните зони на Кипър. 

Зимуващите в края на миналата година на средиземноморския остров представители на атрактивната огромна птица обаче са намалели значително в сравнение със същото време на 2012 г., докато броят на патиците се увеличава рязко. Това сочат обявените данни от месечното преброяване на птиците във влажните зони в Кипър.

През последния месец на острова са дошли над 24 000 птици, като малко повече от 15 000 от тях са представители на розового фламинго. Година по-рано прелетните птици тук са стигнали 24 700, като само розовото фламинго е надминавало над 20 000 птици. Повече от 5700 са патиците, избрали сега острова за зимна почивка, докато преди година те са били само 1880.

Кипър се намира на един от основните миграционни маршрути от Европа към Африка и заради благоприятния си климат е обичано място за зимуване на десетки хиляди птици. Те, и най-вече розовото фламинго са сред най-очакваните от местните жители и туристите атракции. Експертите обаче предупреждават с тревога, че водолюбивите птици са изправени пред редица заплахи на острова. На първо място сред тях е бракониерството, а също така недостигът на вода поради засушаването в Кипър през последните месеци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!