Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събитията в Украйна – поглед от България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Събитията в Украйна продължават да са напрегнати и противоречиви. Управляващата Партия на регионите и опозицията не успяват да се договорят за изход от политическата криза. Парламентът прие законопроект за амнистия на участници в протестите, които са следствени или пък обект на вече приложени санкции. Амнистията обаче би влязла в сила, ако протестиращите освободят окупираните административни сгради. Опозицията твърди, че ще продължи да протестира, защото смята, че с амнистията управляващите искат да прехвърлят на нея отговорността за ставащото в държавата. София следи развитието на събитията с висока загриженост и има сериозни основания за това.

Украйна е един от основните търговски партньори на България. Заема 14-о място в общия стокообмен, като формира 1,2% от износа и 2,5% от вноса на България.

В Украйна има голяма етническа българската общност, наброяваща около 225 000 души, а поради високия интензитет на двустранните връзки и други причини, там пребивават и много български граждани.

Не на последно място, Украйна е страна, на която България отдава високо значение и заради своите външнополитически приоритети. Обект е на т. нар. Източно партньорство – политика на ЕС за сътрудничество с бившите съветски републики, на която България е активен сподвижник. Страна е също така на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество /ОЧИС/, чийто ротационен председател в момента е България. Събитията в Украйна не благоприятстват осъществяването на целите, които България си поставя за засилване на политиката на Източно партньорство и за увеличаване на взаимодействието на ОЧИС с други формати на регионално сътрудничество.

Изхождайки от тези обстоятелства и в контекста на конкретната ситуация в Украйна, България зае позиция с няколко съществени аспекта.

На първо място, според София решаването на политическата криза в страната трябва да е дело на самите украинци, без всякаква външна намеса. При все това външното министерство неколкократно призова украинските власти да зачитат основните права на гражданите, а опозиционните сили да са сдържани и умерени в действията си. Външният министър Кристиан Вигенин подчерта, че при наличие на диалог и сдържаност ще бъдат избегнати по-сериозни събития в Украйна, които да дестабилизират не само страната, но и региона.

Във връзка с отказа на Киев да подпише споразумение за асоцииране на Украйна към ЕС, който отказ всъщност предизвика драматичните събития в страната, България смята, че съюзът трябва да продължи да работи за подписване не само на такова споразумение, но и на споразумение за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия, веднага след като Украйна бъде готова за това.

София не крие, че позициите й спрямо ставащото са еднопосочни с тези на ЕС и, както външният министър Вигенин изтъкна, „всичко, което официално излезе като заключение от ЕС, е и наша позиция.” Реакциите на българското правителство спрямо ставащото в Украйна може да бъдат окачествени най-общо като сдържани и изчаквателни. Не съвсем такава бе реакцията на президента Росен Плевнелиев, който заради ставащото отмени предвиденото си за месец май посещение в Украйна. Според външния министър Вигенин, да откаже визита си е право на държавния глава, но до датата, за която тя е била предвидена, ситуацията може много да се промени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30