Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клуб „Хвърчило” помага на младежи с увреждания

БНР Новини

Има едно място в черноморския ни град Варна, където децата и младежите с различни увреждания – ментални и физически, намират подкрепа, съпричастност и приятели. Това е учреденият преди две години от две сърцати дами, Нари Банкова и Диана Настева, клуб „Хвърчило”.

„Общата ни цел е включване на децата и младежите със затруднения сред техните връстници.Нашата задача е да им помогнем да бъдат по-независими, по-можещи, с повече варианти за избор. Стремим се да бъдем „мост”, посредник между хората – за да сме по-толерантни, за да не се делим, а да сме заедно!”, казва Диана Настева и допълва: „Смятаме, че всеки млад човек трябва да има шанс и възможност да се чувства пълноценен. Това не се случва, ако стои затворен вкъщи и получава социални помощи, а всъщност няма приятели, няма социален живот, не се чувства реализиран. Затова сме насочили помощта си към млади хора, които все още учат или скоро са завършили обучението си, имат затруднения и търсят възможност да бъдат по-пълноценни. По този начин им позволяваме в следващите години да не бъдат затворени в дневни центрове, а да имат по-широка възможност за изява и най-вече за работа. Става въпрос за трудова дейност според техните възможности. Затова в клуб „Хвърчило” сме поставили акцент върху обучението на младите хора не за конкретен занаят, а по-скоро върху това да могат да се справят в дадена работна обстановка, да имат адекватна представа за себе си. Трябва да са наясно какво могат да изпълняват, какво е да имаш колеги, шеф, отговорности, да спазваш работното си време, да изпълняваш поставените задачи… Отделно от тренинг-центъра сме създали социално предприятие, което не просто е посредник между тях и други работодатели. Ние смятаме, че една част от младежите със затруднения, завършили училище, всъщност трудно биха се адаптирали в работна среда, за разлика от своите връстници, които нямат затруднения. Те винаги ще имат нужда от някаква помощ, от трудов асистент или социален работник, а такава подкрепа при масовия работодател трудно може да се осигури – някой да бъде ангажиран постоянно с тях. Затова социалното предприятие помага на тези, които могат да извършват определени трудови дейности. Ние им осигуряваме тази подкрепа чрез трудови асистенти, които наблюдават работата, мотивират постоянно човека да продължава. Смятаме, че тази заетост трябва да се развива повече в България.”

СнимкаКъм клуб „Хвърчило” има още два клуба. Единият е родителски, в него се събират да си помагат родители на деца и младежи с увреждания и затруднения, а вторият се нарича „Приятели”: „Организираме дейности за отдих и свободно време за забавление на младежи – посочва Диана Настева.– Това е различно от тренинг-центъра. Клуб „Приятели” е място за създаване на нови приятелства. Организираме например разходка из морската градина, посещения на някакви културни мероприятия, музеи, изложби или интересни събития в града. Посещаваме и кафе-сладкарница – всичко това е необходимо и полезно за младежите със затруднения. Ние смятаме, че това е начинът тези млади хора да са пълноценни, да се чувстват добре сред хората навън, а не да ги гледат странно околните. Именно затова клуб „Приятели” организира подобни дейности и нещата вървят добре. За радост имаме доста доброволци – млади хора, студенти, ученици, които искат да помагат.”

Снимки: klubhvarchilo.org




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05