Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Да пораснем заедно” – работилница за родители

Снимка: unicef.bg

Децата идват на този свят без инструкции за отглеждане. Затова и не са малко случаите, когато родителите допускат грешки при тяхното възпитание. Онези от тях, които биват насърчавани да поддържат близка емоционална връзка със своите деца и да оценяват своите собствени потребности като личности, имат много по-голям шанс да отгледат способни и истински щастливи потомци. Да им помогнат в отговорната мисия „родител” са си поставили за цел  от УНИЦЕФ с програмата „Да пораснем заедно” – работилница за родители. „Опитът на УНИЦЕФ показва, че родителите търсят информация, насоки и подкрепа, за да се чувстват уверени и компетентни в своите взаимоотношения с децата. През 2012 година ние започнахме този проект, като целта ни е родителите да споделят своя опит и знания, свързани с грижата за децата, както и да разширят познанията си за детското развитие и психологически потребности в най-ранното детство”, казва Вера Рангелова, директор на програмите за ранно детско развитие към УНИЦЕФ – България и допълва:

„Проектът включва работа с родители на малки деца от 0 до четири години по програма, разработена от УНИЦЕФ, която се прилага в редица държави. Целта й е да подпомогне родителите да придобият знания, умения и нагласи, които да са им полезни в изпълняване на техните родителски отговорности  и задължения към малчуганите и насърчаване на тяхното развитие. Програмата е изключително полезна, защото предоставя едно пространство, в което родителите на малки деца могат да се събират и в присъствието на психолози, социални работници и педагози да обсъждат нуждите  на своите деца и това, как те биха могли да подпомогнат тяхното възпитание, да им осигурят най-благоприятни условия за живот и развитие. У нас, общо взето, битува схващането, че родителите могат сами да се справят сами с родителските си отговорности, но нашият опит показва, че те имат необходимост от подобни програми и много активно ги търсят.”

Работилницата представлява 12 тематично свързани сесии, по време на които чрез методите на груповата работа, дискусиите, интерактивните упражнения родителите разглеждат теми като: „Нашите деца и как да ги обичаме”, „Слушането – важно умение за родителството”, „Как детето учи за света около себе си” и т.н. Ето какво допълва Вера Рангелова: „Мнението, което се споделя най-често, е, че участието в тази програма дава на родителите по-голяма увереност, че те се справят със своите задължения, учи ги на повече търпение в общуването с децата, как да се справят в трудни ситуации с нежелано поведение от страна на малчуганите. Нещо, което много често споделят родителите, е, че в резултат на  програмата започват да отделят повече внимание на своите деца и да  прекарват повече време с тях в съвместни занимания, което е и една от целите ни. Наистина, в началото имахме опасения как ще бъде приета тази програма, но се оказа, че в момента интересът към нея е голям, което показва, че наистина е необходима.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28