Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на куклите във Варна – мястото, в което приказките оживяват

БНР Новини
6
Снимка: БГНЕС

Музеят на куклите във Варна е единствен по рода си не само у нас, но и на Балканите. Там можем да видим любимите си герои от сцената на кукления театър, които нашепват позабравени вълшебни истории, в които доброто винаги побеждава.

„Музеят е създаден на 12 юли 1985 година, когато варненският куклен театър получава настоящата си сграда” – разказва Красимира Христова, уредник на музея. „За създаването му голяма заслуга има тогавашният драматург на театъра Велико Бърнев, който се е грижел за архива на театъра. Художественото оформление е дело на Цветана Векова и включва около 140 експоната. Подбрани са и награждавани, емблематични за варненския куклен театър спектакли, поставяни на наша сцена от 1952 година, когато е основан театърът, до 2002 година. В музейната сбирка са изложени както главните персонажи от различни спектакли, така и части от декори и реквизит. Сред тях присъстват творбите на изтъкнати български сценографи като арх. Иван Цонев, Мая Петрова, Любомир Цакев, Мая Кузова, Енчо Аврамов, Ангел Неделчев…”.

Можем да разгледаме и театралните кукли от спектакли за деца по любими класически приказки – „Буратино”, „Златка, златното момиче”, „Рибарят и златната рибка”, „Барон фон Мюнхаузен”, „Коледна приказка” по Библейски сюжети, „Славеят” по Андерсен. Присъстват също и герои от пиеси на български автори като „Нос в облаците”, „Най-щастливият човек”. Има и кукли от спектакли за възрастни като например „Дама пика” по Пушкин, „Божествена комедия” по Данте и пр. Част от експонатите са представяни и в чужбина. „За първи път са изложени през 1994 година на XII Международен фестивал на куклените театри в Толоса, Испания” – отбелязва Красимира Христова. „Към съпътстваща програма на събитието е имало отделен модул, посветен на кукленото изкуство и куклената сценография на България. Тогава, в тази специална изложба е представена почти цялата експозиция на Музея на куклите, а директорът на фестивала Мигел Арече я окачествява като една от най-добрите през 12-годишното съществуване на фестивала. Две години по-късно част от куклите участват в специална изложба в Будапеща, Унгария в рамките на международен конгрес на куклените дейци от цял свят. За отбелязване е и участието през 2005 г. на Международния куклен фестивал в Суботица, Сърбия.”

Колекцията на музея съдържа и популярните японски кукли явайки, добре познатите ръкавични кукли или така наречените „петрушки”. Има и кукли-маски, кукли-великани, също и кукли от театъра на сенките, кукли на конци, познати още като марионетки. Там са и техните разновидности – сицилиански марионетки, естрадни кукли, кукли на маса и пр. По думите на Красимира Христова сред посетителите на музея има и много възрастни.

„През зимния сезон ние работим основно с деца от училища и детски градини, които идват организирано. От няколко години насам работим по проекта „Успех” към Министерството на образованието и Европейския социален фонд. Целта му е да организира свободното време на децата в извънучебно време. В рамките му се създават различни клубове и театрални студия. Така децата имат възможност да се запознаят със спектаклите от репертоара ни, също и да влязат в художественото ателие, където на живо да видят как се изработват куклите. Освен това в музея организираме пленери и всякакви инициативи, свързани с това изкуство. И тъй като Варна е туристически град, през летния сезон музеят се посещава и от чуждестранни туристи. Разказваме им не само за експонатите, но ги запознаваме и с кукленото изкуство като цяло. Показваме им различните видове театрални кукли както и механизмите за задвижването им. След беседата, предоставяме възможност на децата да опитат да задвижат кукли от експозицията, което ги кара да играят и да се забавляват.”

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35