А докато журито опитваше и решаваше, вниманието ни бе привлечено от демонстрацията на т. нар. декантиране на вино, направена от Ина Захариева от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров".
След артистично представената луксозна ресторантьорска услуга, с чиния в едната ръка и фотоапарат в другата, разгледахме и опитахме от блюдата с народни рецепти от Видинско, където наш консултант бе Пролет Борисова, председател Видински фонд "Читалища".
Кметът Герго Гергов връчи приза "Видински рибен специалитет" на главния готвач на ресторант "Пуерто 77" Светослав Матеев Стойчев за ястието "Дунавска риба в морска сол".
Всички участници получиха грамоти, а Видински фонд "Читалища" и специална награда за съхранение на традициите във Видинския край.
Според народните вярвания, за да е добра годината, на Благовец човек трябва да е сит, доволен и с пари в джоба. Така се почувстваха в навечерието на празника всички гости на откриването на туристическия сезон във Видин, което завърши с едночасова разходка с кораба "Балканската принцеса" по река Дунав, в компанията на квартет от Симфониета Видин. И аз бях там, ядох и пих, и по брадата ми тече...
Що е то декантиране на вино, каква е рецептата на отличения ресторант- "Дунавска риба в морска сол", и как се приготвят народните рецепти "Качамак със сирене", туршия "Пияно грозде", десерт "Пелте с орехи", "Риба на пита", както и други кулинарни тайни, споделени лично от майсторите- чуйте в прикачения аудио файл!
15 януари даде дългоочакваната развръзка на загадката, свързана със съставянето на редовно правителство в рамките на 51-ото Народно събрание. Президентът връчи първия..
Честит Банго Васил! Днес ромите в България и региона отбелязват своята Нова година, известна още като Василица. В "България днес" разказваме за обичаите и традициите на празника, който е заключен в цели три дни и продължава до 15 януари. След това ще..
В деня на българското кино - 13 януари, в нашата не-визуална, а словесна приказка ще разкрием за пореден път красотата на българските традиции и обичаи. В "България днес"..