Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преместихте ли стрелките на часовника

Снимка: БГНЕС

На 30 март преместваме стрелките на часовника с един час напред. Не ни стига пролетната умора, ето ти сега и смяна на времето. Трудно заспиване, трудно ставане, това си е направо регламентирана кражба на съня. Но кой ли ни пита дали искаме или не искаме да изпадаме  в т.нар. десинхроноза (разминаване на ритъма на организма с хронологичното време) и всички вредни последствия за тялото и психиката ни. Данните на Световната здравна организация по този въпрос са достатъчно красноречиви. Близо 45 на сто от хората в Европа, в това число и в България, страдат от безсъние. Рязкото променяне на биологичния ритъм влияе на центъра за регулиране на съня и бодърстването, който се намира в главния мозък. А резултатите от това са направо стряскащи, защото хората, които страдат от безсъние, стават наистина неспособни да се справят с ежедневните си задължения и на всичкото отгоре могат да бъдат опасни за околните. Голяма част от лекарите твърдят, че местенето на стрелките провокира сърдечно-съдовите, нервно-психическите, ендокринните и други хронични заболявания. Доказано е, че липсата на сън забавя обмяната на веществата и провокира депресивните състояния, увеличава чувството на тревожност. Да не говорим, че това се отразява и на паметта. Според черната статистика, около смяната на времето в 70 страни (от общо 185) броят на хората, повикали Бърза помощ,  нараства с 12 на сто. Само инфарктите скачат със 75 на сто, а самоубийствата в този период се увеличават с цели 66 на сто. Заслужава си да се замислим, нали? Защо ли страни като Китай, Индия, Япония, а отскоро и Русия, отмениха местенето на стрелките? Ами по простата причина, че това не носи особено големи ползи за икономиката. Що се отнася до България, цялата тази галимация е за някакви си спестени 6 часа електроенергия за осветление.  А това прави 54 стотинки икономия на глава от населението за една година. Голямо спестяване, няма що! Нали уж преминахме на енергоспестяващи крушки по европейски стандарт. И пак от европейска солидарност си сменяме времето. И колкото и специалистите да ни съветват да си лягаме рано, да правим гимнастика и други подобни - каква полза като тонусът ни спада под нулата. Е, за две-три седмици ще сме като разцентровани и после ще се радваме на дълги следобеди, романтични разходки в парка и повече време за любимите хора!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40