Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Щефан Фюле опита да стимулира диалога между кипърските гърци и турци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да дадат тласък на преговорите за решането на Кипърския въпрос бе основната цел на посещенията на високо равнище от Европейския съюз и САЩ в Никозия. Разговори с лидерите на двете кипърски общности проведоха европейският комисар по разширяването Щефан Фюле и заместник-помощник държавният секретар на САЩ Ерик Рубин.

Два ключови въпроса бяха във фокуса на срещата на еврокомисаря Щефан Фюле и президента на Кипър Никос Анастасиадис. Въпросите бяха за по-активното участие на Европейския съюз в преговорния процес за решаване на Кипърския проблем и насърчаването на мерки за изграждане на доверие между двете общности в разделения Кипър – кипърските гърци и кипърските турци. Обсъдено бе засилването на ролята на Европейския съюз в процеса чрез участието на назначения специален представител на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в Никозия.

Сред мерките за изграждане на доверие между разделените кипърснки общности президентът Анастасиадис отново постави въпроса за връщането на окупираната Фамагуста на нейните законни жители.

По-активното участие на Европейския съюз и признаването на значението на мерките за изграждане на доверие дават импулс на целия процес, което може да доведе до практически резултати в близко бъдеще, заяви след срещата правителственият говорител Христос Стилианидис.

Според информации в кипърски турски медии, в последвалия разговор на Фюле с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу въпросът за Фамагуста не е разглеждан.

Съдбата на Фамагуста бе в центъра на срещата на заместник-помощник държавния секретар на САЩ Ерик Рубин с президента Никос Анастасиадис днес. Според официалното съобщение на правителството, Рубин е посочил, че САЩ имат подкрепяща функция, за да се отговори на нуждите и очакванията на двете страни за мерки за изграждане на доверие, които могат да дадат реален шанс за напредък в преговорите.

Еврокомисарят Щефан Фюле участва в официалната церемония днес по пускането в пълна експлоатация на новата пречиствателна станция на Никозия, която е обща за двете части на разделената столица. Проектът е важен пример за двуобщностното сътрудничество в Кипър. Новият завод за пречистване на водата е с общ бюджет от около 29 млн. евро, като 70% от тях са осигурени от Никозия, а 30% са от Европейския  съюз по програма за подпомагане на кипърската турска общност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!