Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Махлянов-Котоошу слезе от дохиото

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Сълзи в очите… сълзите на един двуметров здравеняк – така ще запомни този 20 март 2014 г., множеството в Осака, пред което един голям във всяко едно отношение спортист обяви, че приключва състезателната си дейност в професионалното сумо. Краят на една кариера и то каква кариера! Тази на Калоян Махлянов, българинът от лясковското село Джюлюница, наречен Котоошу Кацунори – име което няма японец да не знае и почита. Така е то, защото в страната на изгряващото слънце сумото е не просто древен, 1500-годишен вид борба. Древна японска легенда разказва, че самият произход на японския народ е резултат от сумо схватка. Според нея японците получават господството над Японските острови, когато божеството Таке-мизакучи надвива в сумо схватка вожда на противника. Затова и сумистите от висок ранг като Котоошу са смятани за полу-богове и се радват на невероятно уважение и почит.

За Калоян приказката започва през 2002 г., когато по време на откритото първенство на Германия е представен на йокозуна Котодзакура – по онова време ръководител на школата Садогатаке. Великият шампион го отвежда в Япония, където още същата година под псевдонима Котоошу българинът дебютира на професионалното дохио – глиненият кръгъл тепих за сумо. Неговият атлетизъм и необичайна техника спомагат за почти светкавични успехи. За две години се изкачва във висшата дивизия макуучи, която обединява 42-мата най-добри сумисти. Дебютът на Котоошу в макуучи идва след само 11 турнира, което е рекорд в професионалното сумо. През 2005 г. Калоян Махлянов е удостоен с ранг озеки – голям шампион и става първият европеец и едва петият чужденец в историята на професионалното сумо, достигнал престижния ранг – втори в иерархията. Общо 6 сумисти, родени извън Япония са достигали този ранг. Котоошу е и първият европеец, спечелил Купата на императора. Това става през май 2008 г., след победи над двамата йокодзуна – велики шампиони Асашьорю и Хакухо. Можем да си представим еуфорията около озеки Котоошу тогава и впоследствие, та и до ден днешен, когато той слезе завинаги от дохиото.

В името на светската клюка трябва да споменем и забранената любов между Калоян и крехката Асако Андо. Пет години я пазят двамата в тайна, защото на сумистите е забранено да се появяват публично с жена, която не е официално тяхна годеница или съпруга. Силният българин и чаровната японка трябваше да изчакат от школата на Махлянов „Садогатаке” в Токио да обявят годежа им. Репортажите от церемонията влязоха като brеaking news в обмена и регистрираха милиони гледания в интернет. Със сигурност впоследствие най-отразяваната сватба на 14 февруари 2010 година е била на господин Махлянов и госпожица Андо.

И сега Калоян остава свързан със сумото и съответно с Япония. Предстои му треньорска кариера. Цената обаче е българското му гражданство, което трябваше да жертва. Японският му паспорт обаче не го прави по-малко българин, смята той. И можем да му вярваме!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вино се лее в Стара Загора

Над 250 вина участват във Фестивала на виното и културното наследство "Августиада". 12-ото му издание откри дефиле на претендентките за Царица на Августиада, фолклорни групи и сдружението за антични възстановки "Виа Претория", съобщи за БНР Олег..

публикувано на 27.09.24 в 21:05
Есен във Видин

В събота – чудно време, само за разходки

В събота , 28 септември, ще е слънчево, като в сутрешните часове ще има мъгли над Източна България. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 12°. Максималните ще дотигат 29 – 34°, в столицата ще е 30°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 27.09.24 в 19:45

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53