Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: Кипър е на път да стане ключов играч в Източното Средиземноморие, превръщайки се в нов енергиен източник

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стратегическите интереси на САЩ в Източното Средиземноморие, стабилността в района и решаването на Кипърския въпрос, енергийната сигурност на фона на кризата в Украйна и санкциите срещу Русия - бяха сред основните теми на разговорите на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън в Кипър днес.

Кипър е на път да стане ключов играч в Източното Средиземноморие, превръщайки се в един нов енергиен източник, посочи вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, като подчерта значението на енергийния сектор в икономическото възстановяване на острова. Посещението му е доказателство за важността, която САЩ придават на растящото си сътрудничество с Кипър, което е истинско стратегическо партньорство. Това бяха част от най-важните послания, които отправи Байдън.

Кипър става привлекателен с откриването на залежи на природен газ в изключителната му икономическа зона в Средиземно море и възможността за експорт на горивото откъм Европа. Като изключително важни се оценяват изявленията на Джо Байдън по отношение на Кипърския въпрос.

САЩ признават само едно легитимно правителство на Република Кипър, заяви той още в първата си реч на кипърска земя. Заключителна проява от визитата е работна вечеря на вицепрезидента на САЩ с лидерите на двете кипърски общности под егидата на ООН в буферната зона на страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!