Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С прочутия Фестивал на потопа Кипър празнува Свети Дух

Снимка: Бранислава Бобанац
Уникалният фестивал Катаклизмос - Фестивалът на Потопа, се провежда единствено в Кипър, в деня на Светия Дух. Той е официален неработен ден в страната и събира хиляди хора край бреговете на Средиземно море. В народната традиция на кипърците са залегнали много ритуали, символизиращи пречистващото и освещаващо действие на Светия Дух.

Корените на фестивала Катаклизмос са свързани с легендата за библейския потоп, както и с подобен мит на древните гърци. Родствени са му и честванията през античността на боговете Афродита и Адонис.

На Фестивала на потопа се почита водата, затова най-разпространеният обичай днес е хората да се пръскат един друг с вода като символ на пречистването на тялото и душата. Неизменен аксесоар на забавленията днес за децата, а и за възрастните са водните пистолети и кофи с вода.

Тържествата продължиха през целия тридневен уикенд, но днес е тяхната кулминация. Празникът започна с божествена литургия в различни храмове в крайбрежните градове, последвана от освещаване на водата в морето. През деня има многобройни спортни прояви, състезания по водни спортове, ветроходни регати, специални програми за децата. Програмата на фестивала завършва късно тази вечер с концерти на известни гръцки изпълнители, фолклорни представления на местни танцови състави, много кипърска и гръцка музика, конкурси за чатиста - традиционната кипърска народна поетична надпревара. По този начин се популяризира кипърската култура и традиции и се стимулира развитието на туризма.

Фестивалът на потопа тази година се провежда на фона на най-тежката за последните години суша, обхванала Кипър. Язовирите в страната са запълнени едва до 44% от капацитета си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!