Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли сме да реагираме при бедствия

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Въпреки че хората се смятаме за господари на природата, тя бързо ни поставя в ъгъла, за да ни покаже къде ни е мястото. Достатъчно е да споменем, че влиянието на природните катаклизми през последните 20 години е било опустошително: над 4 млрд. души са засегнати, загиналите са над милион, а щетите са в милиарди евро. През 2013 г. са регистрирани 529 бедствия в световен мащаб, като 337 от тях са природни и 192 – технологични. Почти 100 млн. души са пострадали, а щетите само от природните бедствия са оценени на над 118 млрд. щатски долара. Данните са на Центъра за изследване на епидемиологията при бедствия. Наводненията остават най-честите природни катастрофи, които са причината за 44 на сто от смъртните случаи. Черната статистика не подмина и страната ни, след като това лято ни сполетяха няколко апокалиптични наводнения, отнели живота на над 20 човека, а стотици останаха без дом. Българските власти оцениха материалните загуби на около 311 млн. евро. Очакваната европейска помощ за възстановяване обаче ще бъде в размер на шест процента от стойността на щетите. Всички експерти са категорични, че единственият начин да намалим последиците от бедствията и да спасим животи, е като инвестираме в готовността да ги посрещнем.

„Всяко едно евро, инвестирано в подготовка и превенция, след това спестява между 4 и 7 евро, които трябва да платим, за да възстановим част от щетите” – казва Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България. „Бедствията са нещо, което все повече ще ни застига. Ако в 1990 г. шест на сто от населението на ЕС е било засегнато от различни видове катаклизми, то днес пострадалите са почти два пъти повече. Ние не можем да се преборим с природата и с начина, по който може би тя си отмъщава за това, което сме й причинили през годините на индустриален растеж, но най-малкото, което можем да направим, е да се опитаме да бъдем подготвени как да се справяме с тези предизвикателства.”

За да повиши информираността на европейските граждани за бедствията в световен мащаб, за тяхното социално въздействие и необходимостта от инвестиране в готовността за реакция, ЕК, съвместно с европейския офис на Червения кръст и 12 европейски национални дружества, сред които и БЧК, провежда от 22 септември до 2 ноември онлайн кампания „Устойчивост при бедствия”. Целта е с помощта на социалните медии и използвайки различни интерактивни методи да бъдат достигнати 28 млн. души на територията на Европа.

Каква е готовността у нас за реакция при бедствия?

„Има голяма степен на подготвеност. Винаги в самото начало на помощ идва и БЧК, и дирекцията за Противопожарна безопасност и защита на населението към МВР” – коментира Николай Тодоров, директор „Международно сътрудничество и програми” в БЧК. „Въпросът е да не действаме, както гласи една хубава българска поговорка „След дъжд качулка”, както е точно в нашия случай с наводненията. Ние трябва да действаме предварително. Не може да се учудваме, че при по-голям дъжд се наводняват квартали, отнасят се къщи и загиват хора, след като имаме незаконно строителство, след като сме изсекли горите и всички речни корита и дерета са затлачени с боклуци.”

По думите на Христо Григоров, председател на БЧК, организацията разполага с пет национални склада, които могат да осигурят помощи на 12 хил. човека в цялата страна в рамките на два часа. Според него българският народ е съпричастен и готов да помага, въпреки че „има сериозни социални и битови проблеми”. Наблюдава се и все по-голяма активност от страна на корпоративния бизнес. „Ако досега средствата се набираха от бабите и дядовците, които даваха по пет, по десет лева, сега вече средства се набират от големите фирми и вериги”, добави още той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с температури до 19 градуса

В неделя времето ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над крайните югоизточни райони. Ще духа слаб вятър от изток, в източните райони – до умерен от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат..

публикувано на 19.10.24 в 18:30

ГДБОП задържа девет души за сексуална експлоатация на деца

Девет души на възраст между 35 и 48 години са задържани в специализирани полицейски операции на ГДБОП срещу сексуалната експлоатация на деца. Под фалшива самоличност двама от арестуваните са се свързвали по интернет с тийнейджъри,..

публикувано на 19.10.24 в 13:53
Димитър Главчев и Галя Кондева

Догодина започва строежът на Националната детска болница

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, съобщи на брифинг служебният премиер Димитър Главчев. Междувременно до 15 септември трябва да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще се разполага лечебното заведение...

публикувано на 19.10.24 в 13:16