Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да помогнем на Наталия да диша отново нормално

БНР Новини
Снимка: личен архив

Колко струва едно общество? Едва ли цената му се определя от авоарите в банките. По-значим показател е отношението ни към човека до нас. Наталия е млада, можеща и с голямо сърце. Като вододел в живота й минава 2009 г., когато й е поставена диагнозата „пулмонална хипертония” – болест, при която дишането се затруднява, кислородната маска става ежедневие, всяко движение води до умора. При това заболяване се стесняват малките артерии в дробовете. Сърцето с мъка изтласква кръвта през тях, кръвното налягане в белия дроб се повишава и сърцето се уголемява. С времето то води до сърдечна недостатъчност и смърт.

Снимка

Когато Наталия научава диагнозата, шокът е голям, но не се предава. Напротив. Създава „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония” с цел подобряване качеството на живот на страдащите от това заболяване, защита на правата им и събиране на средства за лечение. Днес самата Наталия се нуждае от съпричастност. За състоянието й разказва д-р Любомир Димитров от Националната кардиологична болница:

„Състоянието на Наталия, която е моя пациентка от повече от пет години, е тежко и всеки месец то се влошава. Когато й се налага да изкачва стълби, например, през три-четири стъпала тя спира, за да почива, защото няма сили, не й стига въздух. В последните години тежката умора и задуха ги има вече и в покой. Тоест, дори тогава тя изпитва симптоми като след тежко физическо натоварване.”

Наталия завършва Журналистика и Международни отношения, работила е в различни медии, включително в БНР. Обожава да пътува. Продължава да пътува и днес, но не физически. Притваря очи и мечтае. За да започне да диша отново нормално, тя се нуждае от белодробна трансплантация, която не може да бъде направена в България. Момичето се обръща към Клиниката по торакална хирургия във Виена, Австрия, и вече има дата за предварителен преглед – 9 декември. Все още обаче не разполага с необходимата сума – 120 000 евро. На каква подкрепа разчитат здравноосигурените пациенти с пулмонална хипертония, които се нуждаят от трансплантация?

„Средства се предоставят от Комисията за лечение в чужбина по силата на Наредба № 12. Но там е определен лимит от 90 000 евро. Останалата сума до 120 000 евро, изисквана от австрийската клиника, пациентът трябва да събере сам. Разбирате, че пациент, чакащ за трансплантация, в състоянието, в което се намира, не е способен да си организира сам дарителска кампания” – казва Наталия.

В европейските страни болните с тази диагноза живеят 15-20 години, в България рядко прескачат пет, поради лошата здравна система. По данни на НЗОК такава терапия преминават 129 пациенти, но официален регистър няма. Четирите центъра за пулмонална хипертония функционират като кардиологични клиники, а за адекватна терапия е необходима и помощта на пулмолози, ревматолози… Одобрените по света животоподдържащи медикаменти са 12, в България – 4. Но до 2009 г. българските пациенти изобщо не са имали достъп до безплатно лечение и са обричани на смърт поради високата цена на терапията – от 500 до 5500 евро на месец. Държавата няма средства, но какво би могла да направи, за да облекчи отчасти трудния живот на болните от пулмонална хипертония? Ето какво посочва Наталия:

„Най-важно е Министерството на здравеопазването да разреши на лечебните заведения по силата на Наредба № 10 за лечението с неразрешени за употреба в България лекарствени продукти, да прилагат интравенозна терапия, предназначена за напреднал стадий на заболяването, която е мост към трансплантацията на бял дроб. Тя е много скъпа, но по този начин ще бъдат спасени между 8 и 10 живота годишно.”

Наталия помагаше на другите, сега е наш ред да й помогнем да диша нормално! Сметките, на които това може да бъде направено, са:

                                                                                     Уникредит Булбанк АД / Unicredit Bulbank

                                                                                            BGN - BG97UNCR7000 1522 0893 44
                                                                                            EUR - BG43UNCR7000 1522 0893 46
                                                                                                    BIC(SWIFT) – UNCRBGSF
                                                            Титуляр: Наталия Стефанова Маева / Holder: Natalia Stefanova Maeva

                                                                                 Тел. за контакт/ Contact tel: +359 877 773 887

*Сметката е освободена от такси. Хората и фирмите (дарители) могат да се ползват с данъчни облекчения съгласно чл. 22 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица и чл. 31 от Закона за корпоративното подоходно облагане.

help-natalia.com




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ГДБОП задържа девет души за сексуална експлоатация на деца

Девет души на възраст между 35 и 48 години са задържани в специализирани полицейски операции на ГДБОП срещу сексуалната експлоатация на деца. Под фалшива самоличност двама от арестуваните са се свързвали по интернет с тийнейджъри,..

публикувано на 19.10.24 в 13:53
Димитър Главчев и Галя Кондева

Догодина започва строежът на Националната детска болница

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, съобщи на брифинг служебният премиер Димитър Главчев. Междувременно до 15 септември трябва да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще се разполага лечебното заведение...

публикувано на 19.10.24 в 13:16

Изгоря офис на партия, която ще участва на изборите

Пожар избухна във варненския офис на партия, представена в последното Народно събрание и участник в изборите на 27 октомври т.г. Помещението, което се намира в сграда в центъра на града, е напълно изгоряло. Сигналът за инцидента е подаден в ранните..

публикувано на 19.10.24 в 11:10