Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар намери своя достоен дом

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Потомката на българи от Егейска Македония Анка Николова Хикимова – Колакова дари в парламента знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар. Дарителката избра това да стане в Народното събрание като един от символите на съвременната българска държава.

111 години безценната реликва е съхранявана от семейството на Анка Колакова. То е ушито през зимата на 1903 г. от местната българска учителка Мария Капитанчева по изричното нареждане на легендарния войвода Апостол Петков Терзиев-Ениджевардарски. Пред него се заклеват 250 четници от ениджевардарските чети на Апостол Терзиев и Иван Орджанов и кукушката чета на войводата Кръстьо Асенов. Знамето е водело въстаниците по време на боевете през юли, август и септември на 1903 година. След въстанието то е било спасено от отец Димитър Джутев от българската църква „Св. Св. Кирил и Методий”.

Председателят на парламента Цецка Цачева прие българската светиня и я предостави за съхранение на директора на Националния военно-исторически музей Соня Пенкова. Знамето, на което има следи от кръвта на българските въстаници, ще бъде изложено в музея, редом с  всички знамена от борбите за национално освобождение и обединение. Негово копие ще бъде предоставено на Националната гвардейска част, за да участва в тържества и ритуали, свързани с историята на страната.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бюст паметник на Иван Михайлов в Благоевград

В Благоевград откриха паметник на Иван Михайлов

Бюст - паметник на водача на ВМРО – Иван Михайлов бе открит в Градската градина на Благоевград. Инициатор за поставянето е и новата политическа емиграция от Македония, предава Радио Благоевград. Бюстът е дело на скулптора Александър Хайтов...

публикувано на 14.09.24 в 16:28

На 14 септември се чества Кръстовден

Православната църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен. Празникът чества чудодейното откриване на Голгота в Йерусалим на кръста върху който е бил разпнат Исус Христос. Това е един от 12-те големи християнски празници през годината. При..

публикувано на 14.09.24 в 09:30
Къщата на Спас Балевски в Троян, в която ще се помещава исторически комплекс „Балканци“

Троян с нова забележителност за любителите на историята

Нов исторически комплекс в Троян разказва за героизма на местните българи, взели участие в Балканската (1912 – 1913), Междусъюзническата (1913), Първата и Втората световна война. В комплекса, посредством възстановки, съхранени артефакти,..

публикувано на 14.09.24 в 09:05