Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските Оскари за изобретател

Снимка: www.bpo.bg

За трети път Патентното ведомство връчи наградите „Изобретател на годината” и „Иновативна фирма” за 2014 г. „Между 250 и 300 заявки за патенти постъпват годишно, но едва около 40 на сто са достатъчно иновативни, за да бъдат утвърдени като изобретения. През последните години най-много открития има в областта на машиностроенето”, каза за Радио България проф. Камен Веселинов, председател на Патентното ведомство. Любопитен факт е, че ако по света автори на иновации са основно компаниите, то у нас са физически лица. На какво се дължи това?

„Икономиката ни не работи така, както би трябвало – казва проф. Веселинов. – Работещата икономика генерира изобретения. Един пример: само фирмата „Сименс” заявява пред Европейското патентно ведомство около 2000 патента годишно. У нас няма фирми, които интензивно да произвеждат новости и да заявяват патенти. Остават единствено ентусиастите като физически лица, които вкъщи или в някоя научна организация успяват да сътворят нещо.”

По традиция номинациите са в три категории: химия и биотехнологии, електротехника и електроника, машиностроене и строителство. В първата отличието „Изобретател на годината” спечелиха проф. Владко Панайотов и Маринела Панайтова за разработването на метод за очистване на отработени газове от вредни емисии. Откритието им ще помогне за решаването на проблема със замърсяването не само у нас, но и в Европа, убеден е проф. Панайотов. Той обяснява, че в момента се прилага стратегия за улавяне на вредните емисии, тяхното втечняване и вкарване под земята. „Това ще създаде нови бъдещи проблеми”, категоричен е ученият. Какви са предимствата на българското откритие?

„Това е ликвидиране на емисиите още в процеса на тяхното получаване – разяснява проф. Панайотов. – Ако получавате електроенергия от нискокачествени, високоемитиращи въглища, няма да се налага хващане на отделените емисии и вкарването им под земята, но чрез използване на методите на нанотехнологиите, на квантовата химия, физиката, те се неутрализират още в момента на получаването. Въглеродният диоксид се превръща в неразтворимо и безвредно съединение. Серният диоксид, азотните окиси също, а твърдите частици се хващат отделно.”

Изобретението може да се използва още за очистване на газовете, които се отделят от автомобили, самолети и кораби. Проф. Панайотов е амбициран да се бори за патент №1 на конкурса за европейски изобретатели, който ще се проведе през юни в Париж. Скоро възнамерява и да внесе предложение до европейските комисари на околната среда и на енергетиката за сформиране на международен колектив, който да създаде на базата на откритието му реални технологични решения за индустрията на Европа.

В категорията „Електротехника и електроника” признанието бе отсъдено на акад. Чавдар Руменин и проф. Сия Лозанова за създаването на нови сензори, които нямат аналог и са пробив в микроелектрониката. За приложението им в различни сфери, обяснява акад. Руменин:

„Това са малки микроелектронни структури, които в максимална степен на точност трансформират магнитното поле в електрически сигнал, за да може да бъде измерено. Всичко това намира място в томографските апарати, в измерването на геомагнитното поле, при търсенето на полезни изкопаеми, при предсказването на изригвания на вулкани. Когато има ерупция става аномалия в земното магнитно поле, а нашите сензори имат такава чувствителност, че са в състояние да регистрират измененията на земното магнитно поле. Намират приложение и в контратерористичната дейност. Адската машина съдържа метални образувания. Сензорите имат необходимата чувствителност, селективност от разстояние да регистрират метални обекти там, където най-малко биха били очаквани. Роботи, екипирани със сензорите, могат да се справят с такива жестоки актове, каквито бяха извършени неотдавна във Франция.”

Фирми от Франция, Германия и Италия вече са проявили интерес към разработките на българските учени. „Надявам се с бъдещи договори за партньорство да реализираме серийно производство на нашите сензори”, заключава акад. Руменин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Милен Митев

СЕМ избра Милен Митев да е генерален директор на БНР за втори мандат

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Милен Митев за втори мандат като генерален директор на БНР. Своята подкрепа за него дадоха Галина Георгиева, Къдринка Къдринова и председателят на медийния регулатор Габриела Наплатанова. СЕМ изслуша..

публикувано на 17.10.24 в 12:01

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 22

В брой 22 на предаването слушайте : 20 години българско училище „Христо Ботев“ - Ню Йорк – разговор с дългогодишната преподавателка в него Елена Игън за равносметката от изминалото време, натрупания опит и бъдещите предизвикателства;..

публикувано на 17.10.24 в 12:00
Средна оценка: 0 - много неудовлетворен до 10 - много удовлетворен

Поредна класация нарежда българите сред най-неудовлетворените хора в ЕС

С оценка от 5,9 българите са най-недоволни от живота си сред държавите от ЕС, показват данни от проучване на Евростат за 2023 г. В изследването хората в ЕС е трябвало да оценят цялостната си удовлетвореност от живота по скалата от 0 – "крайно..

публикувано на 17.10.24 в 09:45