Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ханс-Герт Пьотеринг: „За щастие сме обединени”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

„Приветствам готовността на германското правителство, да поднови разговорите с България за приемането на страната в Шенгенското пространство.“ Това заяви бившият председател на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг в интервю за Радио България след представянето на книгата си „За щастие сме обединени – моят европейски път“ на българския пазар. Първият й превод на чужд език е на български. В нея убеденият европеец описва своите 35 години в най-висшите ешелони на европейската политика. Съпартиецът на канцлера Ангела Меркел е един от най-влиятелните германски политици, единственият евродепутат, който от първите директни избори за ЕП неотменно е негов член. Християндемократът Ханс-Герт Пьотеринг е и една от водещите фигури в процеса на разширяване на ЕС.

„Нямам никакви съмнения, че в скоро време ще можем да приветстваме  България в Шенгенското пространство. Но остава важната уговорка, България да изпълни всички условия за това членство“ – подчертава Пьотеринг.

В едно интервю казвате, че България и Румъния са приети прибързано в ЕС. Но на фона на днешната ситуация в Украйна това политическо решение тогава е „утолило жаждата на Русия“. Жажда за какво?

„Когато през 2007 г. България и Румъния бяха приети в ЕС, знаехме много добре, че в правовата система и на двете държави има много пропуски. Знаем също така, че тези проблеми все още не са преодолени“ – отбелязва Пьотеринг и продължава: „В България все още има сериозни дефицити по отношение на правовия ред. Държа да отбележа, че никой в ЕС не поставя под съмнение членството ви в съюза. Но също така искам да насърча страната ви в реформите в съдебната система, която очевидно все още е оплетена в мрежите както на стари, така и на нови зависимости. Радвам се, че България и Румъния днес са страни членки на ЕС, особено на фона на случващото се в Украйна, на фона на руската агресия там, защото не можем да изключим сценарий, при който руската агресия можеше да се насочи към България или Румъния, ако те не бяха приети в ЕС. Знаем, че Русия се опитва всячески да оказва влияние в България и страната ви заслужава цялата подкрепа на ЕС, за да може да защити своя суверенитет в рамките на съюза.“

Именно по отношение на Русия в ЕС се забелязват сериозни различия – Полша и Балтийските страни настояват за по-строг тон спрямо Москва, а Гърция и до някъде България са по-предпазливи, когато става дума за санкции срещу Русия. Смятате ли, че България е своеобразен „троянски кон“ на Русия в ЕС, както твърдяха не малко западни консерватори след приемането ни в ЕС?

„Не бива да има никакво съмнение, че Русия поддържа дясно-екстремистки партии в страни от ЕС, както и че подпомага създаването на социалистически партии в тези държави“ – смята германският християндемократ. „Русия следва една политика, която ние не одобряваме. Убеден съм, че днешното правителство в България отстоява външнополитическата ориентация на страната, и че България продължава да бъде надежден партньор на ЕС.“

„За щастие сме обединени“ – това е заглавието на книгата Ви, но в Европа все по-ясно се очертават разделителни линии, напр. между севера и юга. Икономически силният север, вкл. и Германия, все по-малко е готов да плаща сметката на изпадналия в икономическа криза юг. Разделя ли се ЕС на бедни и богати?

„Всички ние носим отговорността за бъдещето на ЕС и под всички ние разбирам всичките 28 страни членки на съюза“ – казва Ханс-Герт Пьотеринг. „Ние сме над 500 милиона европейски граждани и трябва да сме солидарни както в добри, така и в лоши времена. Наистина, в рамките на ЕС съществуват големи разлики, но и европейският север не е в цветущо здраве. За това смятам, че именно в тежки времена е важно да си помагаме.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58