Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското кисело мляко – надежден лек срещу болестта на Паркинсон?

Екипът на проф. Теймурас Курцхалия /горе в средата/ от института „Макс Планк”, част от който е и българинът Сидер Пенков /долу вдясно/
Снимка: личен архив

Много са писмените свидетелства за произхода на българското кисело мляко, както и за благоприятните му ефекти върху човешкото здраве. Според последни проучвания, то е на път да се окаже и ключ към лечението на Паркинсон. До този извод стига екипът на проф. Теймурас Курцхалия от института „Макс Планк” по молекулярна клетъчна биология и генетика в Дрезден.  В този екип работи и младият български учен Сидер Пенков*.

„Откритията станаха на основата на експерименти с червеите Caenorabditis elegans, които ние използваме като важен генетичен модел за много заболявания – казва Сидер Пенков. – Тези червеи могат да преживеят без никаква вода в средата при условие, че един определен ген, наречен DJ -1, функционира в тях нормално. Именно увреждането на този ген е причина за напредването на паркинсоновите симптоми при голяма част от пациентите с тези заболявания. Откритието е, че този ген е отговорен за производството на две прости вещества – гликолова киселина и D-млечна киселина. Изследванията показаха, че ако тези вещества се предоставят на увредени нервни клетки, те могат да възстановят нормалното им състояние. За щастие киселото мляко е хранителен продукт, богат на D-млечна киселина, затова може да се използва за превенция или терапия на Паркинсоновата болест.”

СнимкаОткритието е патентовано, но научната работа продължава. Сега най-важно е да се разбере механизмът на действие на D-млечната киселина. Провеждат се предварителни клинични изследвания с участието на здрави доброволци. Може ли да се прогнозира колко време ще отнемат тези проучвания?

„Трудно е да се каже – казва младият изследовател. –Предварителните клинични изследвания ще отнемат около шест месеца. След това Комисията по етика трябва да одобри провеждането на клинични изследвания вече с пациенти. Ако това стане, ще са необходими още една-две години за осъществяването им. За съжаление нещата не могат да се случат бързо.”

По време на обсъждания с различни специалисти в областта, екипът на проф. Курцхалия стига до извода, че не всички закваски, които се използват в производството на кисело мляко, произвеждат необходимите количества D-млечна киселина. Оказва се, че най-богати на източници на D-млечна киселина са българските закваски.

Това откритие е отразено в престижни издания като „Билд”, „Таймс” и някои по-тясно специализирани научни списания. Получило е много позитивни отзиви, но и някои критики, като например тази, че се дава прекалено голяма надежда на пациентите с Паркинсон… Според Сидер Пенков обаче проф. Курцхалия е настроен оптимистично относно резултатите от откритието. Наскоро проф. Курцхалия посети България, по покана на БАН, и прочете лекция върху откритията, свързани с Паркинсоновата болест. Той се срещна с учени, с производители на закваски като "Елби Булгарикум" и "Генезис" и с представители на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Ако българското кисело мляко действително се окаже разковничето за борба с коварната болест, откритието би могло да провокира интереса и на други изследователи. „То може да крие терапевтични свойства за много други заболявания. Връзката с Паркинсоновата болест беше направена благодарение на свойството на  D-млечната киселина да възстановява функцията на митохондриите, които са производители на енергия, нещо като електроцентралите на клетката. Много други заболявания всъщност възникват и се развиват вследствие на неправилното функциониране на тези малки електроцентрали, което означава, че с достатъчно проучвания киселото мляко може да се окаже полезно и за други невродегенеративни заболявания” – каза в заключение младият български учен.

*След успешното си дипломиране по специалността „Молекулярна биология” в СУ „Св.Климент Охридски“ той печели стипендия на немското Дружество за научни изследвания „Макс Планк” и през 2011 г. завършва докторантура в лабораторията на проф. Курцхалия. В момента работи по научни проекти свързани с нарушения в обмяната на веществата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В понеделник - нестабилно време, на места с дъжд и вятър

През нощта и в понеделник, 9 декември, до обяд ще бъде предимно облачно, на много места от югозапад на североизток с валежи от дъжд, значителни – в югозападните райони. След обяд валежите ще спрат, облачността ще се разкъса, но по-късно на отделни места в..

публикувано на 08.12.24 в 17:50

Българските студенти отбелязват своя празник

8 декември е денят, в който по традиция студентите в България отбелязват своя празник. Много от младите хора предпочитат да го отпразнуват в зимните ни курорти Банско, Пампорово или Боровец. Следва да отбележим, че празникът се ползва с голяма популярност..

публикувано на 08.12.24 в 11:24

По предложение на България се създава Фонд за културно сътрудничество

Служебният министър на културата Найден Тодоров участва в заседание на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа, което се проведе под председателството на Черна гора и в сътрудничество с регионалното бюро на ЮНЕСКО.  В центъра на..

публикувано на 07.12.24 в 11:00