Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ключът към успеха в България

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

Силен чай, примесен с няколко капки мляко и много подправки с незабравим аромат, които предизвикват сетивата. Напитка, галеща небцето със сладки ласки отначало, но оставяща лют привкус в гърлото, чиято диря усещаш с часове. С това незабравимо питие ме посрещна Гунджа Чокхал в своя ресторант „Гуркха“, където човек може да се наслади на индийска и непалска кухня.

Преди 13 години съдбата довежда Гунджа в България от далечния Непал. Той е професионален готвач и никога не е имал представа, че ще се озове точно тук. През 2002 година му предлагат виза и работа. В момента се занимава с това, което обича, не къде да е, а в центъра на София. Започва да се труди едва на 14 години и разбира, че готвенето е неговата страст. Топлото мляко с мед и мекиците на майка му го вдъхновяват. Той държи на уюта и чистотата, за което сам говори неговият ресторант. Познатите вкусове и културното кътче „Гуркха“ помагат на Гунджа да се чувства по-близко до дома и да запази източната атмосфера.

За работата и пазара на труда в България, през очите на един чужденец, Гунджа разказва:

СнимкаАз не търся работата, а работата търси мен. Който има желание, в България винаги може да намери работа. Ако някой иска да прави нещо тук, винаги има шанс. Това е моето мислене. Ако имаш желание, интерес и професия – работиш. Никой от нас не е шеф. Всички сме равни. Всеки трябва да върши това, което може. Никога не мисля, че животът е труден, че в България е трудно и не може да се прави бизнес, че няма работа. Това са просто приказки. Лично аз колкото пъти да търся сервитьори и бармани, не мога да намеря. Не може да се каже, че тук няма работа. Вече 13 години съм тук и винаги успявам да намеря нещо подходящо. Всички си мислят, че в другите държави работата ги чака на готово. Но това не е верният отговор.

Според Гунджа тайната на успеха се крие в равенството между хората, той самият е готвач и сервитьор, както и в това да имаш желание да се бориш с трудностите. Работата никога не идва на готово, а професия „шеф“ не съществува. Любимата поговорка на отдадения готвач е: Има два типа готвачи – главни и гладни. Нещо, с което Гунджа отличава ресторанта си - там няма специалитет на заведението. Специалитетът е това, което клиентите харесват и за всеки той е различен.

Но не всички имигранти и бежанци са щастливци като Гунджа. Не всички имат късмета да намерят работата, за която са мечтали и учили. По последни данни средата в България е по-скоро неблагоприятна за търсене на работа от имигранти или бежанци като най-големите пречки са институциите, бюрокрацията, езикът, специализираният труд и психологията в обществото. До този извод стигнаха експерти от кръглата маса по трудова заетост на висококвалифицирани кадри в България. Според тях държавата бяга от интеграция и има по-скоро недостиг на работна ръка в секторите, които не изискват висше образование. Сайтът jobs4migrants.bgбе предложен като частично решение на проблема с безработицата сред новодошлите. Очаква се в бъдеще да бъдат направени иновации в системата, които да помогнат на пристигащите и да улеснят процедурата по получаване на работна виза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С дъх на море... Ахелой

В четвъртък – остава горещо, но ще има следобедни валежи в планините

В четвъртък , 19 юни,   минималните температури ще са от 16 до 20°, в София – 16°. Преди обяд ще бъде слънчево, но след пладне ще има увеличения на купестата облачност. На места, главно в планинските и източните райони ще превали краткотраен дъжд...

публикувано на 18.06.25 в 19:00

Расте броят на чуждестранните студенти в български университети

Все повече чуждестранни студенти избират български университети и висши училища през последните години, става ясно от запитване на БТА до академичните ръководства. Завишеният интерес се дължи не само на таксите, но и на качеството на обучение и..

публикувано на 18.06.25 в 17:56

Най-добър зимен сезон с над 2 млн. туристи отчетоха от Министерството на туризма

През настоящата година България е имала най-добрия зимен сезон, заяви на брифинг министърът на туризма Мирослав Боршош, позовавайки се на данни за първото четиримесечие, съобщи БТА. За първи път са осъществени над 2 млн. регистрации на..

публикувано на 18.06.25 в 14:28