Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ключът към успеха в България

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

Силен чай, примесен с няколко капки мляко и много подправки с незабравим аромат, които предизвикват сетивата. Напитка, галеща небцето със сладки ласки отначало, но оставяща лют привкус в гърлото, чиято диря усещаш с часове. С това незабравимо питие ме посрещна Гунджа Чокхал в своя ресторант „Гуркха“, където човек може да се наслади на индийска и непалска кухня.

Преди 13 години съдбата довежда Гунджа в България от далечния Непал. Той е професионален готвач и никога не е имал представа, че ще се озове точно тук. През 2002 година му предлагат виза и работа. В момента се занимава с това, което обича, не къде да е, а в центъра на София. Започва да се труди едва на 14 години и разбира, че готвенето е неговата страст. Топлото мляко с мед и мекиците на майка му го вдъхновяват. Той държи на уюта и чистотата, за което сам говори неговият ресторант. Познатите вкусове и културното кътче „Гуркха“ помагат на Гунджа да се чувства по-близко до дома и да запази източната атмосфера.

За работата и пазара на труда в България, през очите на един чужденец, Гунджа разказва:

СнимкаАз не търся работата, а работата търси мен. Който има желание, в България винаги може да намери работа. Ако някой иска да прави нещо тук, винаги има шанс. Това е моето мислене. Ако имаш желание, интерес и професия – работиш. Никой от нас не е шеф. Всички сме равни. Всеки трябва да върши това, което може. Никога не мисля, че животът е труден, че в България е трудно и не може да се прави бизнес, че няма работа. Това са просто приказки. Лично аз колкото пъти да търся сервитьори и бармани, не мога да намеря. Не може да се каже, че тук няма работа. Вече 13 години съм тук и винаги успявам да намеря нещо подходящо. Всички си мислят, че в другите държави работата ги чака на готово. Но това не е верният отговор.

Според Гунджа тайната на успеха се крие в равенството между хората, той самият е готвач и сервитьор, както и в това да имаш желание да се бориш с трудностите. Работата никога не идва на готово, а професия „шеф“ не съществува. Любимата поговорка на отдадения готвач е: Има два типа готвачи – главни и гладни. Нещо, с което Гунджа отличава ресторанта си - там няма специалитет на заведението. Специалитетът е това, което клиентите харесват и за всеки той е различен.

Но не всички имигранти и бежанци са щастливци като Гунджа. Не всички имат късмета да намерят работата, за която са мечтали и учили. По последни данни средата в България е по-скоро неблагоприятна за търсене на работа от имигранти или бежанци като най-големите пречки са институциите, бюрокрацията, езикът, специализираният труд и психологията в обществото. До този извод стигнаха експерти от кръглата маса по трудова заетост на висококвалифицирани кадри в България. Според тях държавата бяга от интеграция и има по-скоро недостиг на работна ръка в секторите, които не изискват висше образование. Сайтът jobs4migrants.bgбе предложен като частично решение на проблема с безработицата сред новодошлите. Очаква се в бъдеще да бъдат направени иновации в системата, които да помогнат на пристигащите и да улеснят процедурата по получаване на работна виза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът реши, че само БПЦ е "православно" вероизповедание

Българската православна църква (БПЦ) е единственият представител на традиционното за страната източно православие. Това решиха депутатите с окончателните промени в Закона за вероизповеданията.  Поправката, че само БПЦ може да използва в..

публикувано на 31.01.25 в 16:08

Македонски творци отказаха да гостуват в София за честване на Гоце Делчев

Творците от Северна Македония, които са потвърдили участие в концерта за отбелязването на 153-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев, са отказали ангажимента, съобщава БТА. Преди повече от седмица актрисите Валентина Божиновска и Илина..

публикувано на 31.01.25 в 11:55
Бургаският мост - място за срещи и още нещо...

Български градове в надпревара за Европейска столица на културата 2032

През 2032 година България и Дания ще изберат свои градове за титлата "Европейска столица на културата". Процедурата ще започне през 2026 година, когато двете държави официално ще поканят своите градове да подготвят кандидатурите си...

публикувано на 31.01.25 в 11:25