Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След дълги години обещания МИР „Чужбина“ може и да стане факт

Димитър Иванов
Снимка: личен архив

Премиерът Бойко Борисов, начело на водена от него делегация, е на работно посещение в Швейцария. Програмата на визитата му днес включва среща с федералния президент и министър на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга и участие в бизнесфорум с представители на 115 големи фирми в Цюрих.

Това заяви в интервю за Радио България Димитър Иванов – координатор за Швейцария на Временните обществени съвети на българите в чужбина. Той е връчил на премиера писмено предложение с най-актуалните въпроси и нужди на българските граждани по света, идентифицирани от Временните обществени съвети, които са:


1.  Прилагане и доразработване на Стратегията за българските граждани и историческите български общности по света. Бихме искали да подчертаем, че автори на най-важните части на тази Стратегия са български граждани от чужбина.

2.  Организиране и провеждане по света на избори, по възможност заедно с провеждането на местните избори и референдума през есента на 2015 година, за:

- Обществени съвети към българските дипломатически и консулски представителства по света;

- Национален съвет на българските граждани по света.

3.  Създаване на Обществен съвет към Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание и активно дистанционно включване на българските граждани по света в неговата работа.

4.  Създаването на МИР „Чужбина“ за постигане на директно представителство на българските граждани по света в българския парламент.

По повод настояването за МИР „Чужбина“, премиерът Бойко Борисов е обещал на Димитър Иванов среща с парламентарната група на ГЕРБ.

Ще има ли в крайна сметка МИР „Чужбина“? Отговора чуйте в интервюто с Димитър Иванов в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57
Гордана Силяновска и Румен Радев

Македонският външен министър е отказал среща с българския си колега в София

Посещението на македонският президент Гордана Силяновска е по повод културно събитие - гостуване на Националната опера и балет на Северна Македония в София и няма характер на държавно, официално или работно посещение. "В такива случаи протоколната..

публикувано на 18.09.24 в 10:16