Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният семинар по българистика във Велико Търново събра участници от над 30 държави

БНР Новини
Снимка: ВТУ

Международният летен семинар по български език и култура започна в началото на тази седмица във Велико Търново. Организатори са Министерството на образованието и науката, Великотърновският университет “Св. св. Кирил и Методий" и общината. Форумът се откри точно седмица след началото на 53-тия летен Международен семинар по българистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. „Това е държавна поръчка от просветното министерство, която изпълняват двата университета за обучение на чуждестранни българисти” – обяснява проф. Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет и директор на Международния семинар през последните 10 години.

СнимкаИнтересът към семинара е традиционно голям в последните години. Участниците всяка година са около 100, от няколко континента. В сегашното издание на форума имаме участници от 32 държави на три континента – Европа, Азия и Северна Америка. Възрастовата граница е много широка – най-младата ни участничка сега е 17-годишната Мила Соланджиева, дете от смесен брак, от Белгия, а най-възрастният е 69-годишният д-р Кьохел от Германия – казва проф.Бонджолов. – Най-различни са причините, които карат един чужденец да учи български език или да дойде за две-три седмици в България. Разбира се, това са предимно студенти, които изучават под различна форма българския език – като втори или трети славянски език, или като част от обучението им по специалност „българска филология”. Записват се много преподаватели, които работят с българските общности по света, преводачи, включително и такива, които работят в ЕК. Това са хора, свързани с бизнеса, които по необходимост или от любопитство искат да научат повече за България. Също представители на различни посолства, културни аташета. Трябва да кажа, че ние традиционно в рамките на Семинара обучаваме културното аташе на Япония у нас, и тази година е така. Много широк е спектърът на хората, които искат да изучават българския език и култура.

Програмата на семинара започва с практически занимания, след това на участниците се предлагат 10 специализирани модула в зависимост от техните интереси и необходимост – по българска литература, по съвременен български език, по българско изкуство, кино, история, митология, по етнология, археология и др. Включени са и посещения на исторически забележителности, разходка по Черноморието, тематични вечери, концерти и дегустации. Един от семинарите по „История и култура на България” се води на английски език, защото идват хора, които нищо не знаят на български и за страната – уточнява проф. Бонджолов.

Най-трудното за усвояване от чужденците всъщност не е езикът. В това категорично се убедих през последните години. Най-трудното за тях е да разберат в каква страна са попаднали. Нашата държава нерядко се явява за тях като „Страна на чудесата”. Много от нещата тук са точно обратното на това, което е в техния свят. Като започнем от кимането за ДА и НЕ например. Манталитетът и културата на балканците е коренно различна от западната, разбирането за свобода и свободия при нас е съвсем различно от онзи ред и дисциплина, който е там. Така че смятам, че не езикът е пречката да се разбираме, а начинът ни на живот, но желание има. Международният семинар е доказателство за това. Всички тези хора, в случая тази година от 32 държави, след три седмици стават неразделни приятели. За нас е важна атмосферата, която им създаваме, защото ние сме тук, за да се разбираме, и българският е един от езиците за това.

Ще добавим, че семинарът ще продължи до 9 август.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57
Гордана Силяновска и Румен Радев

Македонският външен министър е отказал среща с българския си колега в София

Посещението на македонският президент Гордана Силяновска е по повод културно събитие - гостуване на Националната опера и балет на Северна Македония в София и няма характер на държавно, официално или работно посещение. "В такива случаи протоколната..

публикувано на 18.09.24 в 10:16