Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България – страната на белокосите

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Населението на България може да намалее с почти 30 процента до 2050 г., прогнозира докладът на ООН за демографското развитие в света. Така от 7.5 млн. в момента българите могат да останат 5.154 млн. в средата на столетието. В доклада се отбелязва и глобалното застаряване. До 2050 г. броят на хората на възраст от 60 години нагоре ще се увеличи повече от два пъти. Водеща по този показател ще е Европа, където се очаква към 2050 г. 34 процента от населението да е на възраст над 60 години. Независимо, че имаме Актуализирана национална стратегия за демографското развитие на населението в Република България (2012-2030), ние сме една от най-застаряващите нации в Европа. До края на ноември правителството трябва да изработи краткосрочни и дългосрочни мерки в рамките на стратегията по демографска политика, които да зададат посоката за решаването на демографската криза в страната. Това решиха единодушно депутатите по време на дебат за демографската политика в парламента. Те констатираха редица негативни тенденции – нацията се топи и застарява, смъртността се увеличава, раждаемостта намалява, липсва адекватен достъп до здравеопазване. Като фактор за тежката демографска ситуация у нас бяха посочени и упадъкът на семейните ценности и високата степен на емиграция.

Моята идея е не да изработим нещо ново, а сега действащата демографска стратегия, да стане парламентарен документ, каза в интервю за Радио България вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. – Парламентът да я обсъди и да я приеме. Там има конкретни мерки, които са набелязани, и всяка година МС да докладва до къде е стигнало нейното изпълнение. Освен това, предложих на парламента – в Германия е така, всеки един законопроект да минава през демографска проверка. Важно е обществото да установи какво ние разбираме под демография. Ако това е броят на населението, то в най-бедните страни и общности се раждат най-много деца. Преди няколко дни излезе докладът на ООН за световното население, който доказва това. Броят на гражданите на една страна сигурно е един от важните показатели за демографията. Но за мен по-важният, и там ми се иска да се насочи дискусията, е върху качеството на живота. Това е свързано с равнище на доходи, достъп до здравеопазване, добро образование, добри възможности. По този начин се решава по съвсем различен път въпросът с демографията – не с много хора и икономика, която да разчита на евтиния труд, а с икономика, която е интелигентна и в която един човек произвежда много повече, така че държавата да е богата.

Според вицепремиера Калфин бързите мерки, които ще дадат конкретен резултат са гъвкавото работно време, което влезе в Кодекса на труда, възможността за дистанционна надомна работа и специални ваучери.

Тези ваучери се използват много широко в страни като Белгия и Франция. Казаха ми, че във Франция по този начин раждаемостта се е увеличила с няколко процента, продължи министър Калфин. Това са ваучери за домашно подпомагане. Държавата и този, който наема съответен човек за домашно подпомагане съфинансират работната заплата и така се наемат безработни. Става въпрос за услуги у дома свързани с отглеждане на дете в определени часове, грижа за възрастен човек, домашна работа – почистване, готвене, гладене и т.н., които освобождават време на работещия родител. С тези ваучери човек може да работи стабилно и да е спокоен, че в къщи има кой да се погрижи за детето му.

Идеята на вицепремиера Ивайло Калфин е тези ваучери да влязат в действие още от есента, но…

Трябва изграждане на информационни системи, защото това е абсолютно нов тип система за подпомагане и такива домашни услуги. Веднага след ваканцията ще представим концепцията и конкретните стъпките какво трябва да се случи. Основното забавяне ще бъде свързано с изграждането на добра информационна система, защото всичко трябва да става по електронен път – купуват се ваучери, прехвърлят се, наемат се хора и т.н. Амбициран съм максимално бързо да проработи тази система.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48

Председателят на македонския парламент прие новия български посланик в Скопие

Успешна и ползотворна работа в страната е пожелал председателят на парламента в Северна Македония Африм Гаши на новоназначения посланик на България в Скопие Желязко Радуков на среща в сградата на събранието. "Самата среща изпраща послания за..

публикувано на 20.09.24 в 09:12