Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България съществува потенциална опасност от тероризъм

Снимка: БГНЕС

От няколко дни в обсега на медийното внимание в България са издирваните от МВР френска гражданка от ирански произход Езида Елхам и румънският гражданин Мимо Попеску. Липсата на навременна информация от вътрешното ни ведомство породи различни апокалиптични сценарии, свързани с предполагаеми терористи от „Ислямска държава”. От официалното съобщение на МВР става ясно, че медийните публикации са интерпретация на провеждани действия, предприети от ГД „Национална полиция”, свързани с охраната на фестивала Spirit of Burgas, както и с мероприятия по противодействие на незаконната миграция и разпространение на недействителни документи за самоличност. Допълва се, че публикуваните в някои медии френска и румънска лична карта са недействителни.

Ние приемаме, че официалната линия е коректна, защото едва ли някой би рискувал да подаде фалшива информация или да прикрие информация и след това да стане инцидент  коментира анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. – Последствията са твърде тежки. Според мен действително става дума за някаква криминална линия, свързана с фалшифициране на документи. Възможно е да съществува и смесена информация – примерно издирваните лица да са свързани с издаването на документи на хора, свързани с „Ислямска държава”, независимо влизащи или излизащи от „Ислямска държава”. Трябва да приемем тази официална информация като нещо нормално, ако искаме да имаме елементарно доверие в институциите.

По отношение на засилената охрана на Spirit of Burgas обяснението на Тихомир Безлов е, че не става дума за конкретна терористична заплаха, а за нормални мерки за сигурност. От една страна, има струпване на много хора, от друга – атентатът в Сарафово, за който така и не стана ясно дали терористите са имали българска мрежа, която са използвали. След атентата на бургаското летище през 2012 г. има ли в България потенциална опасност от терористи?

Ние приемаме, че е логично да има подобни рискови лица  продължава Тихомир Безлов. – От 2013 г. са официално регистрирани около 30 хил. души влезли в България като емигранти. Освен това имаме регистрирана и обратната тенденция на европейски граждани, които пътуват към „Ислямска държава” с цел да воюват за нея. Има задържани лица по искане на западно-европейски полицейски специални служби, които са върнати в съответните държави. Имаме и такива, които са задържани на зелена граница, за които е подаден сигнал на турската страна, т.е. определен брой чужди граждани, които минават по посока „Ислямска държава”, също имаме. Ясно е, че и в двете посоки спрямо „Ислямска държава” преминават граждани и съответно България се опитва да контролира този процес. Нашата страна има още един голям проблем. Тя е една от европейските страни, в които са станали тежки терористични инциденти. България от 2012 г., след атентата на бургаското летище, е много по-рискова страна, отколкото смятахме, че е.

Макар че българското общество не приема под никаква форма екстремистки идеологии и твърдо се противопоставя на всякакви форми на тероризъм, вероятността отделни членове на това общество или чужди граждани, пребиваващи на територията на Република България, да станат съпричастни към подготовка и осъществяване на терористична дейност, не може да бъде изключена, това се отбелязва в поставения на обществено обсъждане проект за Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма. Тихомир Безлов обясни, че е необходимо преди всичко да бъде направено едно уточнение, че радикализацията е много по-широка тема от тероризма.

Тази стратегия се опитва да създаде една по-широка рамка, която е свързана с различните рискове от радикализация и да създаде механизми срещу нея. За разлика от тясното понятие тероризъм, срещу който се борят специалните служби и правоохранителни организации, тук са залага и на образователни институции, за да открият рисковете и съответно да се създадат условия българските граждани да не отиват към крайно поведение.

Тихомир Безлов допълни, че радикализацията и тероризма са взаимосвързани и еднакво важни теми за обществото, но изрази съжаление, че са правени много малко опити да бъдат подредени: Всяка стратегия е едно събиране на институциите и едно малко безполезно говорене, но все пак трябва да се започне.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер заяви, че няма да има нови преговори със Скопие

"Не смятам, че тонът, който напоследък използва Северна Македония, ще ѝ помогне да стане държава от ЕС. Не става и въпрос за някакви нови преговори. Направихме достатъчно компромиси с националната си идентичност и те просто трябва да спазват изискванията..

публикувано на 20.09.24 в 12:56

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48