Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК реши: Избори за Обществени съвети на българите по света могат да се проведат едновременно с референдума

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

След търпеливо чакане и многобройни писма до различни институции, българите по света получиха добра новина. От години съществуват временни обществени съвети (ВОС) на нашите сънародници в чужбина. Желанието на хиляди българи бе да се проведе избор за консултативни обществени съвети към дипломатическите представителства. След като се получи подкрепа от вицепрезидента Маргарита Попова, от председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов и от Министерството на външните работи, Централната избирателна комисия даде своето становище изборите да се проведат заедно с националния референдум на 25 октомври 2015 г. На свое заседание ЦИК реши: „ Не възразява относно провеждането на пилотен проект от ВОС по избор на консултативни обществени съвети към дипломатическите представителства, извън помещенията на секционните избирателни комисии, като не се затруднява процесът на гласуване в националния референдум.“  Решението бе в отговор на писмо от ВОС в Чикаго.

Подробности в интервюто с говорителя на ЦИК Александър Андреев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 септември 2024 г.

В "България днес" на 19 септември ви запознаваме с конкурса "Екообщина" –инициатива на френското посолство в България и Френския култ институт, която се стреми да открои добрите, устойчиви практики в градска среда. За него и за различни екологични решения..

публикувано на 19.09.24 в 19:00

Депутатите отхвърлиха облекчаване на условията за референдуми

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а..

публикувано на 19.09.24 в 15:59
Македонският вицепремиер Александър Николски

В България искат оставката на македонския вицепремиер Александър Николски

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за оставка на македонския вицепремиер Александър Николоски заради обидите му към България: "Ние ще направим всичко необходимо в Европейската народна партия да знаят какво са говорили и защо е нашето категорично..

публикувано на 19.09.24 в 12:14