Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Движението Slow Food – пътят към здравословното хранене

БНР Новини
Снимка: архив

Първият форум на Slow Food и Terra Madre България се проведе в София. Изследователи, които работят за проучването и опазването на генетични ресурси, представители на местните общности, дребни земеделски стопани и кулинари, учители и готвачи се включиха в събитието и обмениха опит и знание по темата за разнообразното хранене и отглеждането на различни култури.

Slow Food е международно движение, което е основано в Италия през 1986 година от Карло Петрини. Мисията му е да съхрани местните гастрономически традиции, да насърчи отглеждането на местни култури и домашни животни, както и да подкрепи местните общности. До сега над 130 държави по света участват в движението. Началото на Slow Food се дължи на протест срещу отварянето на все повече заведения за бързо хранене.

„Чисто, вкусно и честно” е мотото на Slow Food. Чисто – защото не уврежда природата, вкусно – защото доставя удоволствие на небцето, и честно – защото гарантира честни взаимоотношения между производител и потребител. Производителят получава цена, която е адекватна, спрямо вложения труд, а потребителят получава цена, която не е твърде висока за него.

„Растителното разнообразие в полза на обществото” бе темата на конференцията, която постави началото на форума. Лекторите запознаха присъстващите със застрашените растения, с процеса на опазване на културите и отглеждането им. Повече за мисията на Slow Food и Terra Madre разказа Десислава Димитрова, доцент по ботаника в БАН и координатор на Slow Food за България:

СнимкаЗа съжаление днес консумираме повече, заради самото консумиране. Не трябва да говорим за производство на повече храна. Трябва да променим разпределянето на тази храна и да променим хранителната система. В момента тази система е основана единствено на печалбата. Храната е превърната в стока и е изпразнена от своето биологично, културно и социално съдържание.Рекламите ни внушават, че ние трябва да купуваме много и евтина храна. Все по-малко се храним с небцето си, с емоциите си и със знанието си. Ние просто поглъщаме храната. Нашата идея е да забавим темпото, с което работим, с което консумираме. В момента ние сме се превърнали в „Хомо-консументос“. Но това, което може да се направи е, да се дават добри примери. В последните години в България има все по-голяма тенденция към търсене на качествени храни и все повече млади хора се интересуват от това, какво слагат на трапезата си, особено младите родители. Лошото е, че държавата не провежда политика за хранително разнообразие, а върви към индустриализация на храната, защото това е по-лесният път. Ние сме доброволческа организация. Мрежата ни се гради от хора, които вярват в една обща кауза и страст. Това е нещо повече от работа, просто те кара да го следваш. Бъдещето на Slow Food e връзката между науката и хората, които поддържат практиката.

По въпроса, дали е добра идея Министерството на здравеопазването да въведе данък „вредни храни” като мярка за борба с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот, Десислава коментира:

Това е ненужно според мен. Цената на цигарите расте непрекъснато. Нито има фалирали производители на цигари, нито хората са спрели да пушат. Това е маркиране на някаква ангажираност. Законът със сигурност няма да уязви голяма верига за бърза храна, но ще уязви един малък производител, в чийто бизнес е включена храна, която попада в закона.

Снимка: Slow Food



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Янка Селими

Един живот, преведен в думи - Янка Селими на 90

Един живот, заобиколен от книги, думи и мъдрост – така може да бъде описан пътят на известната преводачка Янка Трифонова Селими, която и до днес, на 90-годишна възраст, продължава да предизвиква времето със своята страст и отдаденост към литературата...

публикувано на 25.06.25 в 08:50

България е домакин на Международното военно състезание "Най-добър войн"

Първото международно военно състезание "Най-добър войн" ще се проведе на 25 и 26 юни 2025 г. в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново. Турнирът се провежда под егидата на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и се..

публикувано на 25.06.25 в 06:05

И в сряда ще бъде горещо

През нощта  ще бъде ясно и почти тихо. В сряда  отново ще е слънчево, около и след обяд в равнините и низините – горещо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 34° и 39°, в..

публикувано на 24.06.25 в 19:00