Семейството на Исмаил Караджов от китното родопско градче Сърница ревниво пази традициите и вкуса на родопския кашкавал.
Как се е родила идеята за създаване на семейна мандра?
Нашето населено място се намира в сърцето на Родопите. Въздухът е кристално чист, животните се хранят само с чиста трева и има много качествено мляко. Идеята за производство на родопски кашкавал се възроди, след като една гръцка фирма, която беше проучила, че в Родопите има много качествена суровина, закупи във Велинград бившата мандра на Сердика и ме помоли да им изкупувам мляко от региона. Става дума за 2001-2002 година – разказва Исмаил Караджов. – Докато изкупуваме млякото един наш роднина, който едно време е произвеждал кашкавал и сирене по стар традиционен начин – на ръка, започна да прави кашкавал за нас. Установихме, че млекопроизводителите имат интерес към нашия кашкавал – традиционния, чистия. И така започнахме малко по малко да правим кашкавал на ръка. Това продължи няколко години.
Какви млечни продукти произвеждате?
Кашкавал, масло и извара. Имаме три цеха, в които произвеждаме тези три продукта. Сега разширяваме мандрата за производство на бяло саламурено сирене, кисело мляко, прясно мляко и топено сирене. Целта ни е продуктите ни да бъдат сто процента чисти и произведени с мляко от региона. Не изкупуваме мляко от други места, защото качеството пада.
А на какво се дължи необикновеният вкус на техния кашкавал? Отговорът е, че за вкуса допринася най-вече млякото. Тъй като районът на Сърница е екологично чист, а и животните тук не се хранят с фуражи. Като суровина се използва първа категория мляко. Другият важен момент е маята. В мандрата се работи със закваска на растителна основа и българска млечна култура. Освен това хигиената е безупречна.
Какъв е приносът на европейските проекти?
В началото не бяхме чували за евпропейски проекти, но ако не бяха европейските субсидии, нямаше да можем да стигнем дотук, щяхме да забуксуваме, да се уплашим и може би да се откажем. Машините са много скъпи и без средства от европейските фондове не може да си ги позволим. Ако не бяха средствата по европейски проекти, нямаше да стигнем дотук. Те ни помагат много.
А какво ще кажете за конкуренцията? Собственикът на мандрата отговаря с усмивка:
С конкуренцията се справяме, защото продуктът ни е много качествен. Даже бих казал, че нямаме конкуренция. Формулата е – добро качество и висока цена. Ако качеството е ниско и цената е ниска, тогава може да говорим за конкуренция. Нашите кашкавали са едни от най-скъпите, но наблягаме на качеството и така се спасяваме от конкуренцията.
Централната избирателна комисия реши да предаде протоколите от изборите на хартиен носител, предоставени от Конституционния съд, както и двата технически носителя, на "Информационно обслужване" за повторно въвеждане на данните в секциите с..
Три цикъла с керамични и грънчарски работилници и образователни лекции за Бусинската керамична школа ще се проведат през следващите месеци в София, Бургас и Ихтиман. В рамките на проекта “Традиции” любителите на керамичното изкуство не само ще..
Във вторник, 11 март, минималните температури ще бъдат от 4 до 9°, в София – около 4°. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е слънчево. В следобедните часове облачността ще нараства и привечер в планините в западната половина от..
Институтът за изследване на климата, атмосферата и водите при Българска академия на науките (ИИКАВ-БАН ) организира конференция и тържествено събитие,..
Освен при крайна необходимост, българските граждани и автомобилни превозвачи да избягват пътувания до Сърбия на 15 и 16 март, до приключване на..
В „България днес“ ви срещаме с Байсе Касъмларлъ – учителката от Брюксел, която децата обожават. Разказваме и за мисията, която промени живота на младата..