Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Тошев: През 2016 г. лихвите ще продължат да падат, инвестициите в недвижими имоти стават все по-привлекателни

Снимка: БГНЕС

През 2016 година лихвите в България ще продължат да намаляват, като при депозитите спадът е почти изчерпан и те ще намалеят още малко, като в края на годината ще са на нива между 0,5% и 1%, заяви в интервю за Радио България кредитният експерт Тихомир Тошев. За сравнение в страните от ЕС лихвите по депозити са също на нива под 1%, като най-ниски са в Литва, Словакия, Чехия и Естония-между 0% и 0.1%. При кредитите ще има забавяне на спада на лихвите, тъй като през 2015 се реализира значителен спад от 1-1,25%, смята Тошев:

Очакванията ни са, че лихвите по ипотечни кредити, които в края на миналата година се движеха в рамките на 4,8-5,75%, в края на 2016 година ще варират между 4,25% и 5,25. В края на настоящата година очаквам лихвите по потребителските кредити да се движат между 6% и 9,5%. През 2016 банките ще предложат нови и още по-атрактивни продукти за бизнеса, тъй като се вижда раздвижване на пазара на фирмено кредитиране. Лихвите за корпоративните клиенти ще започват от 3,5% и ще се движат до 5-5,5%.

Според Тихомир Тошев през следващите години ще има още малко свиване на разликата между лихвите по кредити и депозити, които плавно ще доближават средноевропейските нива. Основното изоставане понастоящем е в областта на ипотечните кредити, където лихвите в България са значително по-високи в сравнение със средноевропейските (2,2%). При потребителските кредити обаче лихвите в страната са сред най-ниските в Европа, където те варират между 6,5% и 15%. През 2015 година банковият депозит продължава да бъде най-предпочитаният финансов инструмент от гражданите. Според Тошев това се дължи на факта, че българинът има навика да държи парите си в банка и смята, че те са на сигурно място там. Дори ако лихвите по депозитите станат нулеви или отрицателни, част от парите, които в момента се държат под формата на депозити ще останат в банките, защото българинът е свикнал да спестява бели пари за черни дни.

През 2015 година покупката на недвижим имот остава сред най-познатите форми на инвестиции, като 20% от сделките са били с инвестиционна цел. В големите градове отдаването на имотите под наем носи доходност между 4% и 5,5% на годишна база, каза Тихомир Тошев и допълни:

Покупката на имоти в големите български градове представлява интерес не само за това, че те носят доходност, но и заради ръста на цените на жилищата, който стартира в края на 2014 г. Прогнозите са че през следващите няколко години цените на тези имоти ще вървят нагоре.

Взаимните фондове са компании, които обединяват група от хора и инвестират техните пари в акции, облигации или други ценни книжа. В началото хората влагат малки суми и следят как се движи тази инвестиция, но според повечето експерти взаимните фондове ще са онази инвестиция, която ще се открои през 2016 година като най-предпочитана след инвестицията в имоти. Според Тихомир Тошев в момента не съществува опасност от ново спукване на балона на пазара на жилища:

По отношение на пазара на имоти винаги има опасност да се прекали със строителството, да има лоши и трудни за реализация проекти, както стана в периода 2006-2008. На този етап, обаче няма такива индикации. В момента търсенето на ново строителство е много голямо и всеки хубав проект се реализира много бързо, далеч преди окончателното завършване на сградата. Това показва, че в момента има недостиг на качествени жилища, особено в десетте най-големи града на страната. Ръстът на цените също се движи в рамките на 3-6%, което е нормално. Засега можем да кажем, че пазарът е по-скоро разумен и устойчив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17