Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антична разходка с две дини под мишница

БНР Новини
Снимка: архив

Навън е топло, а под жаркото слънце времето минава бавно. Една от разхладите, които българинът обича да си похапва в летните дни, е добре охладената сладка диня. Има цяла философия за това как да изберем най-вкусната и добре узряла любеница. Сухата опашка е признак на зрялост, също така колкото по-лека, толкова по-зряла. Най-разпространената техника е чрез почукване. Ако звукът кънти, значи динята е узряла. И от мен да знаете, само зрелите дини пращят. Но ако не сте трето поколение бостанджия, а искате да опитате от сочния плод, може да се разходите до село Никюп. То се намира в централната част на Дунавската равнина, като близо до него тече река Росица. Благодарение на плодородните си черноземни почви селото е известно в региона с производството на качествени дини. Това е и причина тук да се провежда фестивал на динята. Тази година за пети пореден път интерес предизвикаха нетрадиционните състезания, като надяждане, познаване на тегло и търкаляне на любеници. Всичко това придружено с богатата концертна програма.

Село Никюп разполага и с друга забележителност. На 3 км от него се намират останките от античния римски град Никополис ад Иструм. Тази събота там може да съчетаете полезното с приятното, тъй като древният град ще оживее отново. Историческа възстановка, в която ще вземат участие групи от осем български града и гости от Румъния, ще допринесе за автентичното пресъздаване на живота и бита на хората от Античността. Такъв ще е фестивалът „Нике – играта на победата“, който се провежда за първи път. За предстоящия му дебют в Никополис ад Иструм, а и за вкуса на дините ще научим повече от Йорданка Атанасова, кмет на село Никюп.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен водач беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните със скандирания “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05