Мнозина вярват, че в шедьоврите на гениалните творци са закодирани познания и тайни, които се разкриват само на избраници с отворени сетива. И като че ли музиката сред всички музи е най-призвана да води към въображаеми светове. Все повече хора казват например, че тя лекува – но може ли и да разнежва... ягоди?
Един експериментатор вече пет години озвучава ягодовите си полета с най-съвършена музика. Под звуците на Моцарт той отглежда плодове не просто сладки, а с вкус „вълшебен”.
Не ползваме торове и препарати, почвата е изключително чиста, затова и вкусът им е такъв – вкусът от миналото. В музиката пък са вградени звуците на нашата планета, които се чуват от Космоса, и те зареждат енергийно ягодите.
Стопанинът на ягодите Иво Джеджеров разкрива тайната на своя метод – с помощта на музиката насажденията се сливат с хармонията на природата, убеден е той. В началото обаче съвсем не се вглеждал между петолинията на Моцарт, за да търси съвършените числа на Фибоначи. Макар да бил икономист с обещаваща кариера в Лондон, един ден просто осъзнал, че няма предизвикателство, което да го вади вече от зоната му на комфорт. И тръгнал подир интуицията си, за да се озове в Северозапада, най-бедния български край, с намерението да отглежда ягоди.
Тогава нищо не разбирах от земеделие – признава Иво Джеджеров. – Един бивш колега от УНСС имаше контакти със западни заводи, които преработват плодове и зеленчуци от Източна Европа. И той ми каза, че има фирми с интерес да сключат дългосрочни договори за производството на ягоди – да фиксират цената за няколко години, да изкупуват цялото количество и дори да финансират създаването на насажденията.
Иво Джеджеров побързал да си избере поле в подножието на Белоградчишките скали, а после спечелил европроект и изтеглил кредит. Днес той отглежда ягоди на 100-декаров терен, които изнася в Италия, Германия, Австрия и Холандия, и дава сезонна работа на около 80 местни люде.
На българския пазар почти не сме пласирали ягоди, тъй като все още няма търсене на истински чиста биоземеделска продукция – казва той. – Що се отнася до суровината, която се продава на борсата и оттам отива в магазините или на пазара – търговците не се интересуват от вкуса й, а единствено от външния вид, ниската цена и трайността, за да не загниват плодовете. Преценихме, че няма смисъл да се конкурираме с гръцките ягоди например, които са субсидирани. Не искаме да влизаме в такива съревнования. От самото начало си казахме, че ще произвеждаме или истинско био, или изобщо няма да се захващаме. В бъдеще обаче планираме да пуснем и на българския пазар малко количество от десертни сортове ягоди за прясна консумация. В момента произвеждаме индустриален сорт, който се замразява още в деня на беритбата, и се използва за мармалади и сладка в чужбина.
Животът на село след ритъма на Лондон изглежда като идилия за Иво Джеджеров. И макар че прекарва повече от времето в София, с нетърпение се връща при своите ягоди.
На село всичко е различно – няма забързаност, стрес, спокойно е. Хората са по-отпуснати и истински, не са примирени, нито лицемерни или пък фокусирани върху меркантилни и кариеристки идеи. За съжаление, в бетоните, в които ни се налага да живеем, губим връзката с природата. Затова когато отидем на село, се зареждаме – включително и като ходим боси.
Някога Иво Джеджеров мечтаел да направи света по-добър. Е, може и да не е сполучил, затова пък със сигурност го е направил малко по-вкусен.
Игнажден е! Без значение дали е „България днес“ е вашият информационен „полазник“ или просто традиционна спирка за информация, добро настроение и глътка българщина в делника – и днес ви..
В събота, през страната ще премине студен атмосферен фронт. През нощта в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд, в планините и по високите полета – от сняг и ще се образува снежна покривка. Минималните температури в България ще са между 1 и..
Близо 2/3 от българите са заявили, че са били щастливи през 2024 г. Отрицателно отговарят 26%, в традиционното за края на годината проучване на "Тренд", поръчано от в-к „24 часа“. Личният живот, семейството, социалният кръг и работата са основни..
Българската хотелиерска и ресторантьорска организация връчи своите годишни награди за професионални постижения в областта на туризма, в които отличи и..
Роднини от двете страни на границата чакат да се възстанови вековен маршрут, който свърза Родопите с Беломорието. На 1-ви януари 2025 г., след падането на..
Игнажден е! Без значение дали е „България днес“ е вашият информационен „полазник“ или..