Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи и чужденци ще мерят сили на ръченица на Първия фолклорен събор „Древно наследство“ в британската столица

БНР Новини
Снимка: личен архив

На 16 и 17 септември в „Harrow Leisure Centre” в Лондон ще се проведе Първият фолклорен събор „Древно наследство“. Събитието е част от един процес, започнат преди няколко години от Георги Анадолов за възраждане и възнасяне на българския дух в родината ни и извън нея. Всичко започва с привнасянето на българските традиции и елементи от фолклора ни  в организираните от Анадолов гала вечери на бойните изкуства. Желанието да надгражда и разширява идеята си карат българина да  събере в Лондон едни от най-дейните фолклорни състави в и извън България. Сред тях са фолклорни танцови състави „Гергьовден” и „Приятели” и Ансамбълът за народни песни и танци „Фолклорна Магия”. Макар и далеч от географските граници на България, талантливите танцьори съхраняват и докосват с изкуството си хора от различни националности и поколения – убедена е организаторката на събора Кристина Ръжданова.

Специално за събитието в Лондон ще пристигне Ансамбъл Чинари" – разказва Кристина Ръжданова.– Те ще представят уникална програма с танцовите и песенните традиции на всички фолклорни области на България. А „Бабите на повикване“, както сами се наричат, от село  Горно Драглище, Разложко, ще потопят публиката в атмосферата на отминалите времена. Баба Дешка, баба Лена и баба Яна щедро ще ни гостят с ялова баница, ненгашна погача (старовремска погача), шупла, домашни бонбони и много, много смях и веселие с хумор от разложко. Именно нашите „Баби на повикване” ще открият събора „Древно наследство“. След което ще дадем старт на танците и нашите състави ще представят програмата, която са подготвили за публиката в британската столица. След официалната програма ще дадем възможност на нашите гости да станат част от българската традиция като танцуват български народни хора с професионалистите. На 17 септември отново в „Harrow Leisure Centre” ще се състои 6-та гала вечер Saturday Fight Night, посветена на източните бойни изкуства в съчетание с български фолклорни елементи. Нашите бойци Анита Доганова, Емил Николов, Павел Владев и Тодор Диклич ще бъдат придружени на ринга от момичета в национални носии под звуците на фолклорна музика.

Според Кристина програмата ще се превърне в източник на вдъхновение за българите, които са далеч от своята родина и близки. А Лондон е правилното място за провеждане на подобно събитие, защото е град, в които има изключително дейни българи, приели за своя кауза идеята да поддържат българския дух жив.

Това събитие е отправено към нашите сънародници в чужбина, които имат нужда да бъдат част от подобна българска атмосфера. Българинът ежедневно усеща фолклора в своя бит. На всички важни моменти в живота ни присъства традицията и фолклора, с които сме закърмени- кръщенета, сватби, юбилеи, събори, празници на градове и села. Културата и миналото ни са неизменна част от живота, а когато сме зад граница усещаме остра липса на всичко това. И се надявам нашето събор да даде вдъхновение и кураж на сънародниците ни, но и да помогне на англичаните да се докоснат до традициите ни, да нашите обичаи и най-вече – до нас, българите. Това е процес които ще се развива и разраства и вярвам, че Първият събор „Древно наследство” е малката крачка на една голяма история, която ще стои пред нас – казва Кристина Ръжданова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30