Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поглед в бъдещето чрез иновациите

БНР Новини
Снимка: личен архив

Ако преди са ни били нужни години, за да реализираме видима промяна в обществото, то днес високите технологии спомагат за бързата реализация на нашите идеи. Живеем в динамични и бързо променящи се условия и често трябва да реагираме светкавично на заобикалящите ни предизвикателства. За справянето с тях са нужни иновативност и нестандартен подход, дързост и вяра в успеха. Иноваторите не се страхуват да мислят различно, да бъдат любопитни и да търсят решения. Точно това предизвика „Лагерът за иновации” в Габрово, който бе едно от водещите събития в града този месец. Повече за него ни разказва Таня Христова, кмет на община Габрово.

СнимкаПрез пролетта президентът на Комитета на регионите на ЕС Марку Маркула се срещна с президента на България Росен Плевнелиев. Посещението бе посветено на иновациите, младите хора и развитието на европейските държави в контекста на всички актуални политики. Тогава се породи и идеята за развитие на проекта в България. „Лагерът за иновации” е една изключително успешна инициатива. Той представлява платформа, която събира хора с различни професии и интереси, притежаващи вдъхновяващи идеи. Те дават възможност за намиране на конкретни решения с практическа приложимост.

Едно от тях бе насочено към преодоляване на различията в развитието и прилагането на иновациите в различните части на Европа. За съжаление в България този процес не е никак лесен. Това е причина да се потърси връзката с останалите държави и така заедно да се насочим към една устойчива форма на развитие.

Също така, за всички хора е ясно, че традиционните форми на образование са изгубили актуалността си и трябва да се търсят нестандартни гъвкави начини, с които да се изразяват талантът и творческият потенциал на всяка една личност. Именно заради това следващата тема бе свързана с начините образованието отново да стане привлекателно.

Третото предизвикателство също бе изключително актуално. То търси отговор на въпроса как да бъдем граждани на XXI век?

СнимкаБроят на взелите участие във форума надвиши 120. Чуждестранните участници бяха от Белгия, Франция, Испания Холандия и Финландия, а от българска страна се включиха 18 града. Хора от различни възрасти се обединиха в 8 работни групи и напълно се посветиха на разрешаването на поставените пред тях проблеми. Кои бяха най-интересните и добри решения?

Не мога да кажа, че някои са по-добри от други. Всички са вдъхновяващи, което е по-важното. Те имат изключително сериозна степен на приложимост. За някои от идеите е нужна единствено енергия, мотивация и ангажиране на хората, за да могат те да се реализират. Оттук насетне ние трябва заедно с участниците да намерим варианти за тяхното финансиране и приложение.

Още един интересен проект DigiBaba спечели аплодисментите на публиката. Той си поставя за цел да намери решение за интеграция на възрастната част от населението чрез създаване на условия за неговото дигитално включване в различни социални форми. Христова допълни, че като общество сме длъжни да намерим начин за приобщаване на възрастните хора, тъй като тяхното ежедневие е доста по-изолирано и еднообразно. Ето какво привлече интереса на Светлозар Андреев, администратор в Комитета на регионите в Брюксел.

Впечатление ми направи една идея, която се роди между ученици от Габрово, Варненската математическа гимназия и студенти от техническите университети в София и Габрово. Те предложиха да се създадат пространства Hubs, в които редовно да се срещат представители на местната власт и ученици от региона, като на тях да се предлагат решения на конкретни проблеми, свързани с града и пространството, в което живеят.

Оценката на всички участници в лагера е тази енергия да бъде вложена в създаването на положителни ефекти. А целта на организаторите е догодина формата да бъде по тясно специализиран, като по този начин се превърне в модел, даващ значително по-добри резултати.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен водач беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните със скандирания “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05