Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Науката е интересна и вдъхновяваща, доказаха българските участници във фестивала „От винта!“

БНР Новини

Двама българи – Антон Пулийски от Drone ARENA и Филип Панайотов от Техническия университет в София и студентът от Украйна в Русенския университет „Ангел Кънчев“ Сергей Решетински са победителите в първия у нас Международен младежки фестивал за научно-техническо творчество „От винта!”. Форумът се проведе в София на под патронажа на президента на България Румен Радев. Над 100 научни разработки представиха младите изобретатели в няколко тематични раздела: авиация, корабостроене, роботехника и иновации за града.

Снимка

СнимкаФестивалът „От винта“ има 13-годишна история в Русия и, освен в България, вече е гостувал във Виетнам, Индия и Китай. Целта му е да стимулира интереса на младите хора към природните и инженерните науки. Победителите на софийския форум ще представят моделите си на международните авиокосмически изложения в Русия – HeliRussia и МАКС. Най-малките български участници бяха на 8 години от групата за лего роботи Robo BUrborko в Казанлък. Имаше огромен интерес – каза Яна Ненчева, главен секретар на „Авиационно-космически форум“.

В научно-образователния блок на фестивала се проведоха лекции на водещи преподаватели от техническите университети на Русия и България, майсторски класове за ученици, прожекции на научно-популярни филми, интерактивни демонстрации на научни експерименти.

Пилотът Николай Калайджиев, който беше член на журито, награди с полет младия изобретател Явор Христов за модела му на соларен самолет TwinRay Solar Aircraft.

Снимка

Невен Боянов от Велико Търново представи проекта Tinusaur така:




СнимкаТова е система за ученици и студенти, която им позволява да учат електроника и роботика по много забавен и лесен начин. Разработката е на екип от докторанти на Великотърновския университет, колеги от фирмите, които ни помагат, ученици и студенти. Ние демонстрираме как с помощта на електронни компоненти, като ги програмираме, можем да направим игра и по-сложни неща. В цяла България, не само в София, има много хубави специализирани училища с насоченост към математиката, науките, електрониката. Само че, ако подрастващите наистина искат да се развиват, препоръчвам да участват в извънкласни форми – да учат програмиране, роботика и така ще напредват повече, отколкото техните съученици, които ходят само в училище. За някои родители това е инвестиция в техните деца.

Снимка

Такива извънкласни занимания предлага „Университет за деца“, за който разказа Явор Киряков:





СнимкаНие се стремим да вдъхновяваме ученици да се занимават с природни и технически науки от ранна възраст и то по сериозен, научен начин. Деца след IV-V клас се занимават с електроника, роботика, химия, физика, биология, под ръководството университетски преподаватели и инженери от цялата страна. Проектите на нашите ученици реално влизат в индустрията. Ние искаме да покажем на децата, че зад един сериозен проект има и много работа, но накрая усилията са възнаградени. Всъщност един проблем на днешното общество като цяло е, че се търси бърз резултат. Напоследък забелязвам, че в кариерното ориентиране сред учениците има залитане към така наречените бизнес специалности заради клишето, че в тях се работи с пари или за много пари. Истината е, че в сферата на инженерството има много по-стабилни финанси, стига обаче човек да бъде добре квалифициран, да е творчески ориентиран и да защити проекта си.

Снимка

Клубът по роботика към Русенския университет „Ангел Кънчев“ представи два модела на самолети, направени от студентите. Ръководителят му инж. Чавдар Костадинов разказва:




СнимкаВ Клуба се занимаваме с всякакви неща, свързани с роботика и автоматизация. Той съществува от 5 години и имаме спечелени над сто медала и 20 купи от състезания. При търсенето на спонсори е много трудно да убедим фирмите да инвестират в студентите. Проблемът не е в децата, винаги ще има едно ядро, които ще искат да се занимават с наука, и покрай тях поне още толкова. Защото това е заразително – желанието да се научат на нещо повече, отколкото им дава училището.

Снимки: Елена Паскалова,
БГНЕС
и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00