Хлябът, приготвен ръчно от пълнозърнести брашна и собствен квас, е ключ към така желаните здраве и дълголетие, той е истински дар Божий, убеден е Ботю Борисов – производител на повече от 50 вида хляб и още толкова хлебни изделия. В дните преди Великден почитателите на неговия хляб си поръчват и здравословни козунаци, в пекарната му се приготвя дори веган козунак. Искам да разсея заблудата, че от хляба се пълнее. Това се отнася само за хляба от бяло брашно. Този, който се приготвя по старите рецепти, е безценен доставчик на дневната доза от витамини, минерали, микроелементи и фибри. Хората трябва да си върнат изначалното благоговеене към хляба наш насущний и това е моята цел. – казва още г-н Борисов.
Ето и как започва всичко:
Независимо от истинската мода, в която се е превърнал интересът към здравословните режими на хранене, вкусът на съвременния човек все така си остава повлиян от култа към пресния хляб с чудесен търговски вид. А само допреди стотина години българите най-много веднъж седмично си позволявали да ядат току-що изпечен хляб и го наричали „утрешен“, знаейки, че така е по-полезен.
От гледна точка на метаболизма учените са единодушни – пояснява г-н Борисов. Процесите на обмяната на веществата трябва да се осъществяват при наличие на много минерали, витамини и пр., а пълнозърнестите храни дават такава основа. Особено лимецът, който има два пъти по-богато съдържание на полезни вещества в сравнение с конвенционалната пшеница. С пълнозърнестите храни ние стартираме метаболизма, а всички останали храни, които добавяме, оформят необходимата дневна доза за здраве и дълголетие на човека. Всичко, което научих, съм споделил в моята книга „За Хляба наш насущний“. Цитирал съм сравнителни изследвания за съдържанието на различните пълнозърнести храни, в частност лимецовия хляб и всякакви други продукти, които използваме, включително животински. Човек може да ограничи до минимум животинските продукти, без това да наруши неговия метаболизъм, но не бива да се отива до крайности и да заявяваме, че непременно трябва да станем вегетарианци или вегани. Човек трябва сам да почувства кое е най-добре за него. Аз например най-много обичам един хляб, в който има и ечемик. Прочетох научна публикация, в която шведски специалисти споделяха, че получили много добри резултати при хранене на онкоболни с ечемичен хляб. Трудно го постигнах, но сега имаме няколко вида такъв хляб, в който освен лимец и ечемик, слагаме още няколко продукта с доказан противораков ефект. Хлябът си съм нарекъл „Булгарика“, а имената на различните видове също са български – „Тангра“, „Орфей“, „Перун“.
В "България днес" на 6 февруари опитваме да разберем как опитите на властите в съседна Сърбия да докажат съществуването на т.нар. "шопска нация" резонират сред българското национално малцинство в Западните покрайнини. По темата разговаряме със..
В петък минималните температури ще бъдат между минус 7 и минус 2°, в София - около минус 3°. Над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Значителна облачност ще има над югозападните райони, Източния Предбалкан и по крайбрежието на..
Днес Светейшият Български патриарх Даниил се срещна с министъра на външните работи Георг Георгиев. В съобщение на сайта на Българската патриаршия се посочва, че един от поводите за приема е освещаването на новия български храм в Лондон в края на..
В средата на януари т.г. осем български културно-просветни сдружения от Босилеград, Цариброд, Звонци, Враня, Пирот и Ниш изпратиха открито писмо до..
Деана Хааг е родена в Кливланд, щата Охайо. Израства с мечти за приключения и нови хоризонти. Завършва специалност "Изящни изкуства" в колежа..
На 6 февруари се дава официален старт на работата на тунелопробивната машина "Витоша" за разширяване на Линия 3 на столичното метро към квартал..