Хлябът, приготвен ръчно от пълнозърнести брашна и собствен квас, е ключ към така желаните здраве и дълголетие, той е истински дар Божий, убеден е Ботю Борисов – производител на повече от 50 вида хляб и още толкова хлебни изделия. В дните преди Великден почитателите на неговия хляб си поръчват и здравословни козунаци, в пекарната му се приготвя дори веган козунак. Искам да разсея заблудата, че от хляба се пълнее. Това се отнася само за хляба от бяло брашно. Този, който се приготвя по старите рецепти, е безценен доставчик на дневната доза от витамини, минерали, микроелементи и фибри. Хората трябва да си върнат изначалното благоговеене към хляба наш насущний и това е моята цел. – казва още г-н Борисов.
Ето и как започва всичко:
Независимо от истинската мода, в която се е превърнал интересът към здравословните режими на хранене, вкусът на съвременния човек все така си остава повлиян от култа към пресния хляб с чудесен търговски вид. А само допреди стотина години българите най-много веднъж седмично си позволявали да ядат току-що изпечен хляб и го наричали „утрешен“, знаейки, че така е по-полезен.
От гледна точка на метаболизма учените са единодушни – пояснява г-н Борисов. Процесите на обмяната на веществата трябва да се осъществяват при наличие на много минерали, витамини и пр., а пълнозърнестите храни дават такава основа. Особено лимецът, който има два пъти по-богато съдържание на полезни вещества в сравнение с конвенционалната пшеница. С пълнозърнестите храни ние стартираме метаболизма, а всички останали храни, които добавяме, оформят необходимата дневна доза за здраве и дълголетие на човека. Всичко, което научих, съм споделил в моята книга „За Хляба наш насущний“. Цитирал съм сравнителни изследвания за съдържанието на различните пълнозърнести храни, в частност лимецовия хляб и всякакви други продукти, които използваме, включително животински. Човек може да ограничи до минимум животинските продукти, без това да наруши неговия метаболизъм, но не бива да се отива до крайности и да заявяваме, че непременно трябва да станем вегетарианци или вегани. Човек трябва сам да почувства кое е най-добре за него. Аз например най-много обичам един хляб, в който има и ечемик. Прочетох научна публикация, в която шведски специалисти споделяха, че получили много добри резултати при хранене на онкоболни с ечемичен хляб. Трудно го постигнах, но сега имаме няколко вида такъв хляб, в който освен лимец и ечемик, слагаме още няколко продукта с доказан противораков ефект. Хлябът си съм нарекъл „Булгарика“, а имената на различните видове също са български – „Тангра“, „Орфей“, „Перун“.
Седмото издание на Международния фестивал на музиката и изкуствата JAM ON THE RIVER 2025 се провежда за поредна година в местността "Лъка" в село Дебнево, община Троян. Четирите фестивални вечери от 30 юли до 2 август отново ще предложат на..
На заседанието на Комисията по образование и наука в Народното събрание, ловчанският митрополит Гавриил представи становището на Светия синод на БПЦ, в което БПЦ – БП изразява подкрепата си към мотивите на Министерството на образованието за въвеждане на..
В сряда минималните температури ще са от 17 до 23°, в София – 17°. През деня ще е слънчево с временни заоблачавания. Следобед над Южна и Източна България ще се развива купеста облачност и на места там ще превали за кратко. Ще духа слаб, в..
Българският фолклор ще бъде представен по време на Индонезийския интернационален фолклорен фестивал, организиран между 1 и 6 август в Джакарта,..
Вече две седмици България гори, или вече може би само "тлее", след като в четвъртък главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция..
В "България днес" на 1 август слушайте: 01:15 Актуално от България и за българите по света 26:30 Събития от Балканите в петъчната ни рубрика "По..