Хлябът, приготвен ръчно от пълнозърнести брашна и собствен квас, е ключ към така желаните здраве и дълголетие, той е истински дар Божий, убеден е Ботю Борисов – производител на повече от 50 вида хляб и още толкова хлебни изделия. В дните преди Великден почитателите на неговия хляб си поръчват и здравословни козунаци, в пекарната му се приготвя дори веган козунак. Искам да разсея заблудата, че от хляба се пълнее. Това се отнася само за хляба от бяло брашно. Този, който се приготвя по старите рецепти, е безценен доставчик на дневната доза от витамини, минерали, микроелементи и фибри. Хората трябва да си върнат изначалното благоговеене към хляба наш насущний и това е моята цел. – казва още г-н Борисов.
Ето и как започва всичко:
Независимо от истинската мода, в която се е превърнал интересът към здравословните режими на хранене, вкусът на съвременния човек все така си остава повлиян от култа към пресния хляб с чудесен търговски вид. А само допреди стотина години българите най-много веднъж седмично си позволявали да ядат току-що изпечен хляб и го наричали „утрешен“, знаейки, че така е по-полезен.
От гледна точка на метаболизма учените са единодушни – пояснява г-н Борисов. Процесите на обмяната на веществата трябва да се осъществяват при наличие на много минерали, витамини и пр., а пълнозърнестите храни дават такава основа. Особено лимецът, който има два пъти по-богато съдържание на полезни вещества в сравнение с конвенционалната пшеница. С пълнозърнестите храни ние стартираме метаболизма, а всички останали храни, които добавяме, оформят необходимата дневна доза за здраве и дълголетие на човека. Всичко, което научих, съм споделил в моята книга „За Хляба наш насущний“. Цитирал съм сравнителни изследвания за съдържанието на различните пълнозърнести храни, в частност лимецовия хляб и всякакви други продукти, които използваме, включително животински. Човек може да ограничи до минимум животинските продукти, без това да наруши неговия метаболизъм, но не бива да се отива до крайности и да заявяваме, че непременно трябва да станем вегетарианци или вегани. Човек трябва сам да почувства кое е най-добре за него. Аз например най-много обичам един хляб, в който има и ечемик. Прочетох научна публикация, в която шведски специалисти споделяха, че получили много добри резултати при хранене на онкоболни с ечемичен хляб. Трудно го постигнах, но сега имаме няколко вида такъв хляб, в който освен лимец и ечемик, слагаме още няколко продукта с доказан противораков ефект. Хлябът си съм нарекъл „Булгарика“, а имената на различните видове също са български – „Тангра“, „Орфей“, „Перун“.
Фестивал, възхваляващ женствеността във всичките ѝ нюанси, ще се състои от днес до неделя в силистренското село Ветрен. Името му "Страхотна жена" е дадено от българо-френската певица, цигуларка и актриса Емануела Калчева-Джайма , която е и организатор на..
Издателска къща "Пан" представя изложба "80 години Пипи Дългото Чорапче" с кориците на всички издания за червенокосата лудетина Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче, излизали на български език. Събитието ще се състои в..
Конференция "DIGITAL HORIZONS – Дигитални хоризонти" ще събере днес в София Тех Парк компании от високотехнологичния сектор, предлагащи решения за дигитализация – онлайн платформи, дигитален маркетинг, глобални търговски канали и киберсигурност. Мото на..
Министерство на туризма за поредна година организира националното представяне на международното туристическо изложение World Travel Market в Лондон. По..
С ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника "Илинден" в местността Предела, на 2 август ще бъде отбелязана 122-годишнината от избухването на..
Няма човек, вдишал въздуха на Родопите, да не е останал омагьосан от живописните гледки и легендите на планината. Дните от 4 до 10 август ни дават куп..