Знаете ли, че една трета от храната, отглеждана в световен мащаб, никога не се изяжда и отива на боклука. Спасяването на питателна храната от изхвърляне, би допринесло за преразпределението й към нуждаещите се. Това би помогнало за премахването на глада и недохранването. Според статистиката близо 43 милиона души само в ЕС не могат да си позволят качествено хранене всеки втори ден.
От 15-ти ноември до 15-ти декември в София се провежда първият у нас фестивал, посветен на проблемите с хранителните отпадъци. Зад инициативата, наречена „Don’t waste, taste“, стоят три млади дами – победителката от третото издание на Мастър Шеф-България – Божана Кацарова, Елена Кузмова и Радина Бачева.
Фестивалът има за цел да фокусира вниманието към проблемите на хранителното разхищение и последиците, които то създава за хората, икономиката и околната среда. Различни инициативи ще направят опит да повишат хранителната култура и осъзнатост на потребителите като дадат примери за намаляване на хранителния отпадък на територията на столицата. А защо не и да поставят началото на устойчиви практики в тази насока.
Първото издание на „Don’t waste, taste“ включва богата програма от над 70 събития – кулинарни, културни и социални. Повече от 40 ключови заведения в София се включват със специални менюта, а шеф готвачите им дават рецепти и съвети на желаещите да положат усилия за пълноценно оползотворяване на хранителните продукти.

Бъдещето е в ръцете на подрастващите, затова Фестивалът ще стигне и до тях със специални събития за най-малките в края на ноември. Сериозната тема за разхищението на храна, ще им бъде представена чрез игри и интересни обучения.
„Решихме, че ще е много хубаво да покажем добри примери по темата разхищение на храна. Не искаме да казваме, че хората са лоши, – обяснява Елена Кузмова. – Надяваме се възможно най-много организации и заведения, които се припознават с каузата, да покажат своите добри практики. България вече е узряла за този проблем, за него трябва да се говори и хората да предлагат решения. ЕС казва, че до 2030 година боклукът, който се изхвърля трябва да се намали с 30 процента. Това означава, че искаме или не, много скоро България ще трябва да изпълнява регулации. Когато става дума за оползотворяване на храната без остатък не говорим за това, че на фестивала ще се предлагат боклуци за храна. Не, по-скоро ще се научим да използваме възможно най-много от хранителните продукти, например – листата на морковите и на целината да не се хвърлят, а да се използват за друго ястие и пр. Едно от заведенията, включени във фестивала ще предлага сладолед от обелки от картофи. Много такива примери ще дадем. Искаме този проблем да достигне до възможно най-много хора. “
Снимки: Ася Чанева
В "България днес" на 24 ноември слушайте: 05:33 - Еврото тревожи българите, но привлича чужденците 17:03 - Актуално за сънародниците по света 22:10 - Банатските българи, палкенският език и книжовната норма – интервю с д-р Светлана Караджова за..
Във вторник минималните температури ще са от 0 до 5°, по-високи по Черноморието – между 8 и 11°, в София ще е около 2°. През деня над Югозападна и Източна България ще има разкъсана средна и висока облачност. Над останалата част от страната облачността..
Сътрудничеството между български и китайски учени беше обсъдено днес в София на форум от представители на Българската академия на науките, правителството, икономисти и общественици. Събитието беше организирано съвместно от БАН и Китайската медийна група...
Филмът Made in EU на режисьора Стефан Командарев спечели Голямата награда на публиката на 63-тия филмов фестивал в Хихон в Испания. Лентата триумфира в..
Сътрудничеството между български и китайски учени беше обсъдено днес в София на форум от представители на Българската академия на науките, правителството,..
В "България днес" на 24 ноември слушайте: 05:33 - Еврото тревожи българите, но привлича чужденците 17:03 - Актуално за сънародниците по света 22:10..