Знаете ли, че една трета от храната, отглеждана в световен мащаб, никога не се изяжда и отива на боклука. Спасяването на питателна храната от изхвърляне, би допринесло за преразпределението й към нуждаещите се. Това би помогнало за премахването на глада и недохранването. Според статистиката близо 43 милиона души само в ЕС не могат да си позволят качествено хранене всеки втори ден.
От 15-ти ноември до 15-ти декември в София се провежда първият у нас фестивал, посветен на проблемите с хранителните отпадъци. Зад инициативата, наречена „Don’t waste, taste“, стоят три млади дами – победителката от третото издание на Мастър Шеф-България – Божана Кацарова, Елена Кузмова и Радина Бачева.
Фестивалът има за цел да фокусира вниманието към проблемите на хранителното разхищение и последиците, които то създава за хората, икономиката и околната среда. Различни инициативи ще направят опит да повишат хранителната култура и осъзнатост на потребителите като дадат примери за намаляване на хранителния отпадък на територията на столицата. А защо не и да поставят началото на устойчиви практики в тази насока.
Първото издание на „Don’t waste, taste“ включва богата програма от над 70 събития – кулинарни, културни и социални. Повече от 40 ключови заведения в София се включват със специални менюта, а шеф готвачите им дават рецепти и съвети на желаещите да положат усилия за пълноценно оползотворяване на хранителните продукти.

Бъдещето е в ръцете на подрастващите, затова Фестивалът ще стигне и до тях със специални събития за най-малките в края на ноември. Сериозната тема за разхищението на храна, ще им бъде представена чрез игри и интересни обучения.
„Решихме, че ще е много хубаво да покажем добри примери по темата разхищение на храна. Не искаме да казваме, че хората са лоши, – обяснява Елена Кузмова. – Надяваме се възможно най-много организации и заведения, които се припознават с каузата, да покажат своите добри практики. България вече е узряла за този проблем, за него трябва да се говори и хората да предлагат решения. ЕС казва, че до 2030 година боклукът, който се изхвърля трябва да се намали с 30 процента. Това означава, че искаме или не, много скоро България ще трябва да изпълнява регулации. Когато става дума за оползотворяване на храната без остатък не говорим за това, че на фестивала ще се предлагат боклуци за храна. Не, по-скоро ще се научим да използваме възможно най-много от хранителните продукти, например – листата на морковите и на целината да не се хвърлят, а да се използват за друго ястие и пр. Едно от заведенията, включени във фестивала ще предлага сладолед от обелки от картофи. Много такива примери ще дадем. Искаме този проблем да достигне до възможно най-много хора. “
Снимки: Ася Чанева
Румъния предоговори с ЕС своя Национален план за възстановяване и устойчивост Еврокомисията одобри нов вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост на Румъния, съобщи министърът по европейските фондове Драгош Пъслару, цитиран от..
Институтът по земеделие в Кюстендил днес отбелязва Празника на земеделската наука с дегустация на нови сортове и хибриди ябълки,съобщи за БТА неговият директор доц. Илияна Кришкова. На земеделците ще бъдат представени плодове от специфични..
В петък , 24 октомври, минималните температури ще са от 10 до 15°, в София – 10°. Сутринта в западните райони на страната ще завали дъжд. През деня ще е облачно и от запад на изток ще има валежи от дъжд. След обяд ще валежите постепенно ще спират,..
Хладните есени вечери ни дават повод да се потопим в уютната атмосфера на софийските ресторанти и да опитаме нови вкусове, вдъхновени от световни..
В 04:00 ч. българско време на 26 октомври 2025 г., трябва да превъртим стрелките на часовниците с един час назад. Това означава един час повече сън,..
От днес започва годишният планов ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй", който се очаква да продължи до началото на декември, съобщиха от атомната..