Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Bunyverse – първият солов албум на Петър Йорданов − Бъни

Снимка: личен архив

Петър Йорданов − Бъни е свободен артист, добре познат като един от основателите на големи музикални етно уърлд проекти, сред които са „Оратница“ и „Тъпани и гайди“, „Основно ветрове“, Two Man Orchestra и МyStory of Folklore. Вече е факт и първият му авторски албум, озаглавен Bunyverse. В него намират място 16 композиции, като не всички са авторски. Слушателят може да се наслади на умело съчетани елементи от български фолклор, африкански звук, източни мотиви и електронно ambient звучене. Повече за албума, ще разкаже самият изпълнител и композитор:

Искам да доставя спокойствие с музиката, която създавам както за себе си, така и за слушателите. Старал съм се пиесите да звучат приятно и медитативно. В някои съм поканил и гост музиканти. Сред тях са: певицата Валентина Добрева от формацията „Тъпани и гайди“, с която направихме две родопски песни в албума, Теодора Василева – друга певица, с която изпълняваме още една родопска песен. С Константин Кучев (цигулка, виола и вокал) работим отдавна и в проекта включих три от съвместните ни пиеси. Участват още Светлана Василева (вокал), Sanji (хенддръм – перкусионен инструмент), Виктор Маринов (електроника) от Vataff Project, DJ Nevahrest от проекта Мy story of folklore и Магдалена Петрович (виолончело). Исках в Bunyverse да има пространство, музиката да „диша“, да не е претрупана с много елементи. Доказателство за това е пиесата в албума „Родопски астронавт“. В нея няма каба гайда, но пък усещането за всичко това се придобива от факта, че е записвано в студио в Родопите. Атмосферата от това вълшебно място е претворена в пиесите и чрез използването на различни и не много популярни у нас инструменти – калимба (африкански перкусионен инструмент), овал (електронна версия на хенддръм), уейв дръм и кахон (перуански перкусионен инструмент) .

Отскоро Петър Йорданов – Бъни е изправен пред ново предизвикателство – работа с деца. От няколко години правя т. нар. drum circle – събиране в кръг и групово свирене на перкусионни инструменти. Аз наричам това занимание развлекателно-образователно, тъй като, без да има учебна цел и насоченост, има такива елементи. Във времето съм се сдобил с най-различни интересни инструменти от различни континенти.


Като се съберем с различни хора, които имат интерес, аз ги уча на различни ритми от различни култури, постановки на свирене на различните инструменти. И покрай тези музикални срещи, бях поканен да водя подобни занимания и с деца. Първото събитие бе на летен лагер в Еленския Балкан миналото лято. След четири седмици контакт с тях си дадох сметка, че идеята много ми допада и е добре да се развивам и в тази посока. Започнаха да ме търсят и от други места. Например миналата седмица бях в една детска градина. Заедно с един мой приятел Деян Петров, също перкусионист, имахме занимания с деца на възраст от 4 до 6 г. За мен е предизвикателство, защото нямам педагогическо образование и в началото не знаех точно какъв е правилният подход към тях. Но давам всичко от себе си и правя заниманията с много любов. Децата бързо губят интерес и ние двамата трябва да сменяме фокуса, за да задържим вниманието им. Те са много искрени в реакциите си и веднага показват какво им харесва и какво не. Оказва се, че за мен това е най-трудната публика – детската.



Представянето на албума Bunyverse в България Петър Йорданов – Бъни обмисля да осъществи с концерти в по-големите градове, а през лятото и на различни фестивали, подходящи за този тип некомерсиална музика. Така че 2020-а е годината, в която всички, които обичат нетрадиционната музика и имат интерес към нестандартното, са добре дошли на концертите на Бъни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05