Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След новите случаи на COVID-19 в България

Снимка: БГНЕС

Няма потвърдени положителни проби на нови заразени с коронавируса, след установените вчера два нови случая в София. Това съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб за овладяване на COVID-19 проф. Венцислав Мутафчйски. Така, засега случаите в България остават шест. Има седем съмнителни проби, за които до обяд трябва да стане ясно дали са положителни или отрицателни. 

“Независимо в коя болница е установена коронавирус инфекция, болните ще бъдат настанени и са настанени в отделения, изолирани от останалите и се спазват  строги хигиенни мерки" - категоричен беше проф. Мутафчийски. В "Пирогов", където лежат двамата болни от София, е въведен по-строг пропускателен режим. Присъствието на външни лица не е желателно.

Междувременно, полицията в София установи хората, които са били в контакт със заразеното с коронавирус семейство, настанено в “Пирогов“. Под карантина са синът и дъщерята на двамата, както и още десетина души, за които е изяснено, че са имали досег с тях. Предстои да бъдат установени и издирени още хора и близки на семейството, включително от ломското село, откъдето са болните. 

Пациентите, които търсят спешна помощ, се пренасочват и към Многопрофилната болница за активно лечение "Света Анна" и други здравни заведения в столицата. От болница "Света Анна" съобщиха за БНР, че имат готовност да приемат всички спешни случаи, с изключение на деца и на пациенти с изгаряния и интоксикации. При спешни случаи гражданите могат да се обръщат и към Александровска болница и ВМА.

Още снощи кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова обяви, че на този етап здравните заведения в София разполагат с необходимия капацитет легла и медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани. Общината е в готовност за 72 часа, при искане от Националния щаб за овладяване на разпространението на вируса, да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна.

Кметът Фандъкова помоли гражданите да ограничат социалните си контакти и да продължат със засилената лична хигиена. Продължава и дезинфекцията в градския транспорт, в метростанциите и във всички институции, които работят с граждани.

Заради новите два случая на заразени с коронавируса в България от вчера, министър-председателят Бойко Борисов свиква извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Близо 120 хил. са заразените от коронавируса в света, с 3100 случаите са повече от вчера. Смъртните случаи са 4299, 210 са новите. В Китай случаите за денонощието са 24.

Полезно:

  • По въпросите на COVID-19 е разкрита гореща телефонна линия: +359 2 807 87 57.
  • В помощ на пътуващите в чужбина граждани на Република България всекидневно се публикува актуална информация от Ситуационния център  на Министерството на външните работи.   
  • Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 
  • Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00