Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Нови случаи, но все по-добър обществен отклик на мерките

Снимка: ЕПА/БГНЕС

9-годишно дете от Великобритания е 52-рият случай на коронавирус, регистриран в България, съобщи на редовния си сутрешен брифинг генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб

53-годишен български гражданин, с постоянно местожителство в Сингапур, е бил тестван положително за наличие на COVID-19. Той е пребивавал от 10-12 март т.г. във Франция. Потвърждение за неговото инфектиране е направено от медицинските органи в Сингапур на 15 март, информира външното ни министерство. В момента българският гражданин се намира в изолатора на Националния център за инфекциозни болести (NCID) в Сингапур, в стабилно състояние.

В България вече има отчетлива тенденция към съобразяване с препоръките и със заповедите, които се издават, каза тази сутрин началникът на Националния оперативен щаб. Проф. Мутафчийски изказа и благодарност за това, че българските граждани са разбрали сериозността на ситуацията, в която се намира страната, както и, че вчера много българи са почели с ръкопляскания медиците, грижещи се за здравето ни. 

На Балканите като цяло, най-усложнена остава обстановката в Гърция. Там за едно денонощие са заразени нови 103 души и общият брой на инфектираните вече е 331, като гръцката държава обмисля тотална карантина и забрана на гражданите да излизат от домовете си. Нови три случая има в Босна и Херцеговина, или общо - 24. В Румъния - 8, или - общо 139. В Северна Македония - 19. В Сърбия - 48. В Словения са регистрирани нови 219, в Хърватия - 49, в Турция - 18.

Междувременно, около 90 % от училищата в страната се очаква да стартират различни форми на дистанционно обучение. Виртуална класна стая или възлагане на задачи и самоподготовка са двете основни форми на дистанционно обучение, които ще се прилагат. 

Полезно:

  • По въпросите на COVID-19 е разкрита гореща телефонна линия: +359 2 807 87 57.
  • В помощ на пътуващите в чужбина всекидневно се публикува актуална информация от Ситуационния център  на Министерството на външните работи.   
  • Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 
  • Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 7

В седмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов гостуваме на българите в Албания, за да узнаем повече за Голо бърдо и неговите хора. От учители и кметове научаваме и как българите в Гора пазят езика и културурата си, а също - с какви..

публикувано на 04.07.24 в 12:00

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00