Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случаите на COVID-19 у нас надхвърлиха 100

При необходимост, ще бъдат изолирани цели селища

| обновено на 20.03.20 в 09:48
Снимка: Ани Петрова

Заразените с коронавирус в България са вече 112, съобщи на редовния брифинг тази сутрин ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. От снощи, когато беше съобщено за 107 установени случая на инфекцията у нас, са обработени 56 проби, от които са доказани новите случаи.

Има десетки случаи на взети проби от контактни лица и те са отрицателни, но след 2-3 дни се появяват симптоми и пробите вече са положителни. Затова ръководителят на Националния щаб срещу COVID - 19, ген. Венцислав Мутафчийски призова контактните да не се тестват веднага, а да се самоизолират и да изчакват.

Вече е прехвърлен пределът от над 100 заразени. Затова при нужда ще се изолират цели селища, каза Мутафчийски, но уточни, че засега няма да се прилага мярката, тъй като гражданите спазват добра дисциплина.

Починалите от заразата у нас до момента са трима. 

Междувременно беше съобщено, че четирима български граждани са заболели от коронавирусната инфекция в Италия и са приети в болница в областта Емилия-Романя.

По данни на генералното ни консулство в Милано един от тях е в тежко състояние. Регистриран е и случай на заболял италианец, роден в България, съобщиха от МВнР.

Случай на коронавирус в Кипър, свързан с България, отчете тази вечер кипърското Министерство на здравеопазването. С обявени днес промени правителството мобилизира всички лекари и медицински сестри на острова в битката с инфекцията. Кипърски гражданин, който след завръщането си от България е бил под карантина в дома си и впоследствие е проявил симптоми на коронавируса, е сред потвърдените днес девет нови случая на заболяването. 

152-ма чужди туристи все още са в зимните курорти. На Боровец има 25 чужди гости, от които  21 са британците, които си отиват в петък с чартърен полет. Остават един австриец и трима сърби, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. В Пампорово чуждите туристи са 16, но също се готвят за отпътуване.

В изолирания под карантина град Банско остават най-много гости от чужбина – 111. Утре 29 британски граждани ще отпътуват от града. Водят се разговори с руското посолство за евакуирането от Банско на 66 руски граждани.

47 организирани туристи от България са в екзотични дестинации като Куба, Мексико, Занзибар, Великденските острови, Буенос Айрес. Проблемно е връщането на 12 българи от Аржентина, обобщи Ангелкова.

Заради засиленото връщане на български граждани от чужбина, щабът срещу COVID-19 разпореди обучение и засилен контрол в ромските махали. МВР, здравните власти и ромските медиатори трябва да разяснят на общностите там що е карантина, що е коронавирус, какво е заболяването, как се предава и как се предпазва от него.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00