Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 В БЪЛГАРИЯ:

София остава градът с най-много инфектирани от коронавирус

| обновено на 28.03.20 в 11:30

Нови 37 заразени
Общият брой на регистрираните с коронавирус в България към 8.00 ч. на 28 март е 313, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Новите случаи за денонощието са 37. Броят на заразените в столицата достигна 200. 
Към момента няма деца в болница заради заразата, но е тревожно състоянието на част от по-възрастите пациенти в лечебни заведения. Излекуваните са 9. Хора с потвърдена коронавирусна инфекция в България подлежат на 28-дневна карантина, съгласно нова заповед на здравния министър, огласена късно снощи. 

В момента най-важна е самодисциплината
Мнението изрази проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести в интервю за БНТ. На този етап трябва да се внимава за няколко неща, смята д-р Кантарджиев: при първи прояви на симптоми всеки здравен работник в болнично заведение да бъде изследван за коронавирус, за да не стане причина за разпространение на заразата; всяко съмнение за инфекция при болни с двойна бронхопневмония и рентгенологични данни, да бъде лабораторно потвърждавано; на местата, на които все още има струпване на хора – бизнес, държавна администрация, да се търсят първите случаи, за да не се допусне взрив от заболели. Професорът заяви също, че в момента сме в етап, когато всеки, който може, трябва да си остане вкъщи. 

Община Пловдив излезе с молба: Останете вкъщи и проявете търпение!
В Пловдив увеличават броя на дежурните служители от "Общинска охрана" на Гребната база - едно от любимите места за разходка и спорт на жителите на града, предава кореспондентът на БНР Кремена Данева. Причината за това решение са зачестилите опити за влизане в базата, въпреки забраната в национален мащаб за не се посещават паркове и места за отдих и разходки. Общинските власти призоват хората да да не излизат, ако не е наложително и да не предприемат неоснователни пътувания извън града.

Първи онлайн кандидат-студентски изпит
Техническият университет в София провежда първия си изпит за кандидат-студенти в условията на извънредно положение. Изпитът "от разстояние" е по математика. Разделен е на два модула по 120 минути, със задължителна 15-минутна почивка. Всеки кандидат-студент има видеовръзка със своя квестор. Следващият предварителен "отдалечен" изпит по математика е на 11 април.


Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 30 септември 2024 г.

Последното септемврийско издание на "България днес" ви предлага среща с един от дарителите на българско училище в Чикаго, но преди това ще потърсим отговор на въпроса, защо българската столица е подходяща за домакин на Всеправославен събор. Ще чуете..

публикувано на 30.09.24 в 19:00

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00