Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 22

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осем нови случая с COVID-19 в София, заразените в страната са 346
Информацията е към 17:00 часа на 29 март и беше съобщена от генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. В последните 24 часа са регистрирани 8 нови случая и всички те са в София. С това заразените в столицата стават 214, а общо в страната те са 346. От заразените, 125 са хоспитализирани, а в интензивен сектор са настанени 13 души. За последното денонощие са изписани двама, с което оздравелитете стават 14. Общият брой на починалите е 8, като средната им възраст се е снижила до 66 години. Болестта протича тежко във всички възрастови групи. Запис на брифинга можете да чуете ТУК

Реалната смъртност от CОVID-19 е по-ниска от изчисляваната сега
Инфекционистът Атанас Мангъров от медицинския съвет към правителството за справяне с кризата, заяви пред БНР, че реалният брой на случаите на заразени с COVID-19 е десетократно по-голям от обявения. В същото време действителната смъртност е много малка, защото досегашните между 2 и 4 процента са изчислени въз основа на изследвани и доказани случаи. Ако се вземат предвид и неизследваните, които са протекли безсимптомно, смъртността ще се окаже много по-ниска, смята доц. д-р Мангъров.

Съд санкционира нарушител на карантината
На заседание по скайп Софийският районен съд наложи 10 хиляди лева парична гаранция на мъж, който умишлено е нарушил наложената му карантина. При завръщане от Швеция с полет през Франкфурт, той отказал да подпише предоставените му формуляри и се е отнесъл подигравателно съм опитите на летищните служители да изпълнят задълженията си.

В София вече глобяват за разходка в парка
„Провокирани от хубавото време много хора в София вчера и днес излязоха на разходка. Това е в разрез с обявените мерки. Затова екипите на столичната полиция засилиха проверките в паркове и пешеходни зони“ - обяви във Фейсбук профила си столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя призова столичани да спазват правилата не заради глобите, а заради собственото си здраве. Полицейски служители обикалят алеите на парковете, по някои от улиците и пешеходната част на булевард “Витоша”, за да предупреждават хората да не се разхождат, а да се приберат вкъщи. По данни от Общинската полиция вече са съставени няколко акта, включително и за излети на Витоша.

Лаборатория за PCR и в Плевен
До няколко дни в плевенския Медицински университет ще заработи лаборатория за установяване на COVID -19, чрез PCR тестове, съобщи пред Нова телевизия ректорът на висшето училище проф. д-р Славчо Томов. На малко над 100 000 лв. се изчислява инвестицията, която включва PCR апарат и съпътстващо оборудване, което вече се доставя.

Правителството мисли за работодателя, но най-вече за работника
В предаването „Неделя 150“ на БНР вицепремиерът Томислав Дончев увери, че държавата ще осигурява автоматична подкрепа за бизнеса, който страда от въведените ограничения по време на карантината, но мисли най-вече за работника. Очакваните разходи за подкрепа на първия етап са 1 млрд. лева. Страната има и техническа готовност за теглене на заем.

Частна компания създаде платформа за доброволци
Платформата е DOBROVOLETS.BG и набира доброволци в подкрепа на Националния кризисен щаб. Проектът е разработен след проучване на най-добрите доброволчески структури в света, с акцент върху тези в Япония и Южна Корея.

Открит беше чат за първа психологическа помощ
БЧК откри Национален онлайн чат, за да отговори на нуждите на обществото в условията на извънредно положение и повишено ниво на стрес. На уебсайта на организацията (www.redcross.bg) специалисти по психо-социална подкрепа ще предоставят всеки ден от 10:00 ч. до 12:00 ч., от 15:00 ч. до 17:00 ч. и от 20:00 ч. до 22:00 ч. безплатна и конфиденциална подкрепа на хора, които са вкъщи, изпитват затруднения при справянето с кризисната обстановка и желаят да споделят своите притеснения и безпокойство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00