Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 В БЪЛГАРИЯ:

Нови положителни проби и засилен контрол над ограниченията

Снимка: БГНЕС

354 са заразените в България, 15 са излекуваните
Към 08:00 часа на 30 март, общият брой на заразените с коронавирус в България е 354, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски. Няма нови области, в които да е проникнала заразата.Излекуваните досега са 15, починалите - 8. Най-много заразени има в София, където за последното денонощие са регистрирани нови 13 случая. Остава в сила забраната повече от двама души да се събират на едно място, без значение дали е в парк или на друго място.Носенето на маски е задължително за болни хора, за всички останали то е препоръчително.Още информация – ТУК

Затяга се контролът върху неспазването на ограниченията
През последното денонощие властите в България засилиха санкционирането на лица, които не спазват мерките срещу разпространнието на коронавируса. Само в неделя съвместни екипи на полицията и общинските власти в Пловдив са наложили близо 100 глоби от по 5000 лв. Ако нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер на 15 000 лв. Чувствително е засилен контролът за изпълнение на мерките за неразпространение на епидемията и в столицата.

Обсъждат посещенията на църква
Вицепремиерът Томислав Дончев ще обсъди с митрополитите на Българската православна църква провеждането на масови събирания в православните храмове в дни на пандемия. Срещата се инициира заради предстоящите големи християнски празници. До този момент към Българската патриаршия бяха отправяни единствено вербални призиви църквата да се включи в мерките срещу разпространението на коронавируса. Заплахата от заразата не се отрази на църковните обичаи и богослуженията в дните от Великия пост продължават да се отслужват при отсъствието на ограничителни мерки.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00