Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите на COVID-19 в България се увеличават

| обновено на 04.04.20 в 15:35
Снимка: Ани Петрова

Смъртните случаи след зараза с коронавируса в България вече са 17, съобщи в следобедните часове на 4 април Министерството на здравеопазването. Мъж на 54 г. е починал в болница “Света Анна”. Страдал е от ХОББ, диабет и хипертония, дал е и положителна проба за коронавирус. 

Другите жертви на коронавируса са 86-годишен мъж с положителна проба за COVID-19, белодробна недостатъчност и сърдечни заболявания, както и 48-годишна жена с кетоацидоза (декомпенсиран диабет) и доказана коронавирусна инфекция. Хоспитализирана е в „Пирогов“, където е била поставена на апаратна вентилация. Въпреки усилията на медицинския екип, жената е починала.

По данни на Националния оперативен щаб, 503 са вече потвърдените случаи на COVID-19 у нас. През деня са доказани още 5 нови случая - 3 от тях са в София, 1 - в Стара Загора и 1 - в Бургас. 

192 от заболелите са под лекарско наблюдение в болница, като 26 от тях са в интензивни отделения.

Към 4 април, 287 от регистрираните случаи с коронавирус са на мъже и 216 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 47 години. 

На сутрешния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски призова всички граждани, които констатират нередности и нарушения на мерките за ограничаване на COVID-19, да позвънят в полицията. Той посъветва хората да се въздържат от посещението на църква в дните около Възкресение Христово, за да предотвратят разрастването на заразата: 

„Призоваваме всички български граждани да не възприемат Великденските празници и Цветница като празници. Изобщо не е време за празници. Не си правете никакви регистрации в хотели, защото ще имате сериозен проблем, там ще се заразите, не ходете на църковните служби, защото там ще се заразите. Останете вкъщи и с тези, с които живеете, по някакъв начин си отбележете празника“ - апелира ген. Мутафчийски. 

Запис от брифинга на Националния оперативен щаб на 4 април 2020 г. можете да чуете ТУК

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриeте на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00